Skeelerwielen

SkeelerwielenSkeelerwielen zijn er in verschillende soorten en maten. Welke skeelerwielen voor jou de beste keuze zijn is niet zo 1, 2, 3 te zeggen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je ervaring, waar je gaat skeeleren, hoe je gaat skeeleren en nog veel meer. Op basis daarvan kies je het wiel dat je wil gebruiken en de hardheid ervan. Afhankelijk van het wiel dat je kiest moet je skeelers met 3, 4 of 5 wielen kopen. Wij leggen je alles uit wat je moet weten over skeelerwielen!

De grootte van het skeelerwiel

Skeelerwielen zijn er in verschillende groottes, afhankelijk van de precieze sport die je doet. Dit bepaald namelijk ook voor een deel welke skeelers je nodig hebt. De kleinste wieltjes zijn 72 mm en de grootste zijn 125 mm. Als je gaat skeeleren dan liggen de maten veelal tussen de 80 en 125 mm, afhankelijk van je ervaring, kracht en waar je gaat skeeleren of skaten. In de regel kan je de volgende maten voor skeelerwielen aanhouden:

  • 72 – 80 mm voor street of inline hockey
  • 80 – 84 mm voor city en regular skaten (als je veel in de stad of bebouwde kom skeelert)
  • 84 – 110 mm voor fitness skaten of recreatief skeeleren
  • 90 – 125 mm voor speed skaten of intensief / gevorderd skeeleren

De grootte van het wiel heeft grote invloed op hoe de skeeler of skate rijdt. Hoe kleiner het wiel, des te beter kan je snelheid maken (accelereren). Aan de andere kant geldt dat hoe groter het wiel is des te hogere snelheden kunnen worden behaald en vastgehouden. Met dezelfde afzet kan je dus langer en sneller vooruit gaan. Daarnaast heeft de grootte van het wiel invloed op hoe stabiel je staat. Bij kleinere wielen ben je dichter bij de grond heb je meer controle over de stabiliteit. Ga je voor grotere wielen, dan ben je stabieler qua richting.

Naast de verschillen op het gebied van snelheid en stabiliteit is het ook zo dat grotere wielen makkelijker zijn om mee te rijden. De snelheid is hoger en je rijdt effici├źnter. Daarnaast heb je minder last van oneffenheden of trillingen van het wegdek. Dit rijdt weer een stuk prettiger. Toch is het voor beginners vaak beter om met iets kleinere wielen (~90 mm) te beginnen, omdat je dan goed kan oefenen en stabiel staat. Zo voorkom je dat je vaak en snel valt.

De hardheid van skeelerwielen

Stapel skeelerwieltjesNaast de grootte van het wiel speelt ook de hardheid van het wiel mee in de keuze voor welke skeelerwielen je gaat. Hardheid bij skeelerwielen gaat op een schaal van 74A tot 90A. 74A is hierbij het zachtst en 90A het hardst. Hoe harder het wiel is des te sneller kan je gaan. Daarbij zal je ook langzamer afremmen. De demping is echter wel minder, hierdoor voel je oneffenheden meer. Dit kan oncomfortabel zijn tijdens het skeeleren.

Kies je voor zachtere wielen, dan kies je voor een hoog comfort en voor meer grip tijdens het skeeleren. Je bent dus stabieler op je skeelers. Nadeel van zachtere wielen is wel dat je meer kracht en energie moet gebruiken om snelheid te maken en te behouden. Daarnaast gaan zachtere wieltjes minder lang mee dan harde skeelerwielen.

De juiste skeelers bij je wielen kiezen

Afhankelijk van de skeelers die je kiest moet je hier de juiste skeelers bij kiezen. Deze keuze wordt met name gevormd door hoe groot het wiel is. Niet in elke skeeler of skate past namelijk elk wieltje. Dit is afhankelijk van hoe groot het frame is. Bij skeelers die zijn ontworpen voor vier wielen passen bijvoorbeeld geen wieltjes die groter zijn dan 110 mm. Wil je dus grotere wielen, dan zal je voor een skeeler moet gaan die ontworpen is voor drie wielen. Daarnaast zijn er ook speciale hockey skates die gemaakt zijn voor de kleinere wieltjes die bij deze sport worden gebruikt.

Menu