Skeelers onderhouden

Skeelers onderhoudenSkeelers koop je als het goed is niet elke dag. Om zolang mogelijk plezier te hebben van jouw set skeelers is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hoe beter je ze onderhoudt en schoonmaakt, des te langer gaan ze mee. Je skeelers onderhouden hoeft gelukkig ook niet heel lang te duren. Met onze tips voor skeeler onderhoud gaan ze zomaar één, twee of meer seizoenen langer mee.

Waarom moet je skeelers onderhouden?

Skeelers krijgen behoorlijk wat te verduren, met name de wieltjes van je skeelers. Verschillende soorten terrein, klappen en vallen, maar ook misschien wel verschillende weersomstandigheden. Heeft het geregend dan kan er zomaar wat modder tussen je skeelers komen te zitten. Hierdoor kunnen bepaalde onderdelen sneller stuk gaan of roesten. Daarnaast kunnen door de trillingen van het rijden bepaalde onderdelen los komen te zitten. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Kortom, genoeg redenen om regelmatig je skeelers te onderhouden.

Skeelers schoonmaken

De meest makkelijke manier van skeelers onderhouden is deze regelmatig even schoonmaken. Dit kan je doen door met een licht vochtige doek modder, stof en ander vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je hierbij ook de lastiger bereikbare plekjes niet vergeet. Voor het afnemen van je skeelers moet je altijd een zachte doek gebruiken. Een schuursponsje of staalborsteltje kan schade toebrengen aan je skeelers. Haal eventueel met een satéprikker vuil weg tussen de meest lastig bereikbare plekjes.

Controleren en onderhouden van je skeelers

Skeelers onderhouden doe je zoEén van de belangrijkste dingen is natuurlijk dat alles nog goed vast zit. Dit kan je checken met een Torx sleutel. Het beste is om dit voor iedere keer skeeleren te doen. Daarnaast is het verstandig om na elke keer skeeleren de veters los te maken. Zo kan de schoen makkelijker uit en weer aan en hoef je niet te forceren.

Skeeler je met een remblokje? Dan moet je deze ook van tijd tot tijd vervangen.

Direct na het skeeleren is het verstandig om wat oude kranten in je skeelers te doen. Deze nemen het zweetvocht en ander vocht dat aan de binnenkant zit op. Maak je er proppen van, dan blijft de schoen ook beter in model. Verder kan je ook gebruik maken van een speciale parfum/deodorant voor je schoenen. Zo blijft er geen nare zweetlucht achter.

Wieltjes vervangen en onderhouden

In plaats van meteen nieuwe skeelers te kopen is het vaak voldoende om wieltjes te vervangen. Hier zit ook vaak het meeste onderhoud in. Het eerste moment dat je vaak merkt dat je skeelers er minder aan toe zijn is dat je wieltjes minder grip hebben. Het beste wat je dan kan doen is je wielen vervangen. Dit kan met een Torx sleutel. Controleer wel goed dat je de juiste type wieltjes hebt die bij jouw rijstijl passen.

Lagers van de skeelers onderhouden

De lagers zijn een cruciaal onderdeel van je skeelers. Deze zorgen ervoor dat je wieltjes goed rollen en dus is het belangrijk dat deze goed rollen. Goed onderhoud spreekt dus voor zich. Sowieso is het een goed idee om met regelmaat de lagers goed schoon te maken en te onderhouden. Heb je echter geskeelerd met regen of als het nog nat is, dan is het advies om ze direct schoon te maken. Hier voorkom je roestvorming mee.

De lagers moet je als volgt onderhouden:

  1. Haal de wielen uit het frame van de skeelers;
  2. Haal de lagers en de spacer (het tussenstukje) uit het wiel door deze eruit te drukken;
  3. Maak de lagers schoon met een speciaal schoonmaakmiddel voor lagers of eventueel een gewoon schoonmaakmiddel;
  4. Laat de lagers uitlekken en maak deze goed droog;
  5. Vet de lagers in met enkele druppels skate olie;
  6. Druk de lagers en de spacer weer in het wieltje en druk deze weer terug in het frame.
Menu