Skeelertechniek

Skeelertechniek juiste houdingGoed skeeleren lijkt soms makkelijker dan het is, zeker als je op een gebalanceerde manier lekker snelheid wil maken. De juiste skeelertechniek is hierbij cruciaal. Allereerst is een goede houding cruciaal. Niet alleen om snelheid te maken en niet te vallen, maar ook om blessures te voorkomen. 

Als je weet hoe je houding moet zijn kan je aan de slag met oefenen van snelheid maken. Het afzetten is hierbij een cruciaal onderdeel van een goede skeelertechniek. Natuurlijk is remmen en bochten maken ook erg belangrijk. De beste skeelertechniek onder de knie krijgen? Wij leggen het je uit!

De juiste houding

Goed en snel skeeleren begint met de juiste houding. Daarnaast is deze ook van belang om blessures te voorkomen. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld last krijgt van je rug, knieën of enkels.

Idealiter heb je tijdens het skeeleren een houding waarbij je knieën in een hoek van 90º zijn. Je onderbeen hoeft hierbij natuurlijk niet strak verticaal te zijn, maar mag iets naar voren staan. Hierbij buigen je enkels dus iets naar voren. Dit zorgt ervoor dat je knieën iets voor je voeten uitkomen. Je bovenbeen staat hier (bijna) horizontaal op. Daarbij is het belangrijk dat je het meeste gewicht op de achterkant van je voet houdt. Hier zet je uiteindelijk kracht mee. Deze houding kan je enigszins vergelijken met een squathouding.

Als je de basis van je houding onder controle hebt is het tijd voor je rug. Waar je bij het squatten een rechte of lichtelijk holle rug aanhoudt, is dit bij het skeeleren anders. Om lager bij de grond te zijn, een gestroomlijnde positie te hebben en goed af te kunnen zetten moet je voorovergebogen staan. Hiervoor moet je de bekken achterover kantelen zodat er een bolling ontstaat.

Snelheid maken en afzet

Skeelertechniek oefenenOm snelheid te maken moet je houding dus zo aerodynamisch mogelijk zijn. Dit betekent je zo klein en laag mogelijk maken. Op die manier is er minder luchtweerstand. Dit zonder dat je vergeet het gewicht op je hielen te leggen. Wil je snelheid maken op een recht stuk? Kruis je armen dan op je rug en zet enkel af met je benen. Door lange, stevige afzetten te maken kan je jouw maximale snelheid bereiken. In bochten of bij slecht wegdek gebruik je de armen om meer balans te houden.

Afzetten doe je door je been iets naar buiten te plaatsen en vervolgens een lange stevige haal te maken. Je drukt je als het ware verder weg. Hoe steviger je dit doet, des te harder ga je. Een lange, stevige afzet maak door je been redelijk ver van je af te plaatsen en in een lange beweging je voort te duwen.

Skeelertechniek om te remmen

Remmen is natuurlijk ook erg belangrijk. De snelste manier is om je ene skeeler dwars voor de andere te zetten. Op die manier kan je snel afremmen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een remblokje of door je benen enigszins gekruist naar elkaar toe neer te zetten. Op die manier verminder je langzaamaan ook vaart.

Bochten maken

Bochten maken kan in principe op twee manieren: pootje over en op de standaard manier. Bij de standaard manier zet je het been dat overeenkomt met de kant waar je op wil gaan op de grond zonder af te zetten. Met het andere been zet je steeds stap voor stap af. Op die manier ga je door de bocht heen. De bocht sneller maken kan door je gewicht op het been te zetten welke overeenkomt met de kant waar je op wil.

Bij de pootje over skeelertechniek zet je met het ene been steeds een stap over het andere been. Wil je bijvoorbeeld naar rechts, dan stuur je met je rechterbeen steeds in naar die kant. Vervolgens stap je als het ware met je linkerbeen over je rechterbeen heen. Op die manier kan je snel een bocht maken. Belangrijk is hierbij je gewicht naar de juiste kant te plaatsen en niet naar achteren of voren.

Menu