Skeelertraining

SkeelertrainingDe meeste mensen die skeeleren die doen dit met een specifiek doel of hebben een bepaalde prestatie die ze willen bereiken. Of je nu net begint met skeeleren of al behoorlijk ervaren bent, met goede skeelertraining kan je veel meer uit je prestaties halen. Daarnaast zorgt de juiste training er ook voor dat je minder snel blessures oploopt. Training kan daarnaast uit meer bestaan dan puur training op de skeelers. Denk aan rekken en strekken, maar ook krachttraining.

Wat train je met skeeleren?

Wie gaat skeeleren doet eigenlijk een full-body workout. Je traint met skeeleren ontzettend veel spieren. Je benen spreken natuurlijk voor zich, maar ook je billen, armen en met name je core (buik- en rugspieren) krijgen het zwaar te verduren. Deze zijn namelijk van cruciaal belang om stabiel te blijven staan, maar zorgen ook voor de flexibiliteit die in bochten nodig is.

Warming-up en cooling down

Twee van de belangrijkste elementen voordat je gaat skeeleren en na afloop ervan: de warming-up en cooling down. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je spieren warm zijn voordat je gaat skeeleren. Bouw deze rustig op met bijvoorbeeld een licht rondje joggen. Daarna goed rekken en strekken en je bent klaar om te gaan skeeleren. Op die manier is de kans op blessures door in één keer intensieve bewegingen te maken een stuk kleiner.

Na afloop is de cooling down van belang. Hiermee breng je langzaamaan je hartslag naar beneden en verklein je de kans dat je duizelig wordt na afloop. Dit kan namelijk gebeuren als je ineens van intensieve beweging naar complete rust gaat. Voor een cooling down gelden dezelfde bewegingen als bij een warming-up.

Techniek verbeteren met skeelertraining

Skeelertraining kinderenSoepel en snel skeeleren gaat gepaard met een goede techniek. In principe is dit een kwestie van weg-uren maken, oftewel trainen, trainen en nog eens trainen. Hoe meer kilometers je op skeelers maakt, des te beter gaat dit. Belangrijk hierbij is om in eerste instantie goed te focussen op de juiste houding. Je gewicht goed op de achterkant van je voeten leggen en je benen in een mooie 90 graden houding houden.

Wil je een klein trainingsparcours voor jezelf neerzetten? Zet wat pylonen op een gelijke afstand achter elkaar. Probeer hier vervolgens zo soepel mogelijk doorheen te skeeleren. Je kan hier verschillende variaties op bedenken. Denk aan er zo snel mogelijk doorheen gaan, ze verder en dichter uit elkaar zetten. Op die manier oefen je met scherpere bochten of juist meer snelheid.

Andere vormen van skeelertraining

Naast oefenen op de skeelers zelf, zijn er ook andere vormen van skeelertraining. Zo kan het geen kwaad om met regelmaat de sportschool in te duiken. Daarnaast is fietsen ook een activiteit die gedaan wordt door skeeleraars. Tot slot behandelen we de bekende kikkersprongen.

Krachttraining

Skeeleren kost veel kracht en dus is krachttraining geen overbodige luxe als je echt goed wil worden. Niet voor niets zitten veel professionals wekelijks meerdere uren in de gym. Met name squats zijn de oefening om te trainen. Deze beweging sluit het beste aan bij de juiste skeelerhouding. Daarnaast is het ook belangrijk om andere beenspieren te trainen. Verder kan het ook geen kwaad om in ieder geval wekelijks je buikspieren, rug en billen te trainen.

Fietsen

Fietsen wordt veel gedaan door skeeleraars en dat is vrij logisch. Bij skeeleren en fietsen worden veelal dezelfde spiergroepen gebruikt, waarbij de nadruk op de benen ligt. Skeeler je af en toe, dan kan naar je werk fietsen al een kleine, extra training zijn om goed in beweging te blijven en de juiste spieren in beweging te houden.

Kikkersprongen

Eén van de beste manieren/technieken om een juiste skeelerhouding te trainen: kikkersprongen. Met deze oefening zet je de juiste spieren goed aan het werk. Maak een sprong en zak vervolgens in een hoek van 90 graden door je knieën. Vanuit deze positie spring je vervolgens weer krachtig omhoog. Herhaal dit een aantal keer en je zult merken dat je snel vooruit gaat.

Menu