Remblokken voor skeelers

Skeeler remblokjeHoewel de meeste gevorderden skeeleraars geen gebruik meer maken van skates met remblokken, zullen veel beginners hier nog wel gebruik van maken. Een groot deel van de inline-skates hebben dan ook een remblokje aan één van de skates. 

Meestal is het remblokje aan de rechter skeeler geplaatst. Reden hiervoor is dat de meeste mensen rechts zijn en remmen met dit been gaat dan ook beter. Er zijn ook skates te vinden met remblokken die aan de linkerkant zitten, maar het is ook vrij eenvoudig om het remblok te verwisselen per skate. Alles over remblokken voor skeelers vertellen wij je!

Hoe gebruik je een remblok?

Een remblokje gebruiken is vrij eenvoudig om te doen. Als je wil remmen tijdens het skeeleren zak je een beetje door je knieën. Zorg ervoor dat je hierbij goed in balans bent. Vervolgens steek je het been met het remblokje voor het andere been. Plaats dan je gewicht op het achterste been, degene zonder remblokje. Strek vervolgens het been met het remblokje zodat het remblokje het wegdek raakt.

Als je remt geldt dat hoe harder je drukt, des te sneller je remt. Door de frictie die ontstaat tussen het remblokje en het asfalt rem je langzaam af. Afhankelijk of je tot stilstand wil komen of dat je iets langzamer wil kan je na enige tijd je knieën en been weer strekken. Je staat dan stil of kan verder skeeleren.

Oefenen met remmen met een remblokje

Remblokken voor skeelersIn het begin kan remmen met een remblokje wat lastig zijn of ongemakkelijk aanvoelen. De beweging voelt niet geheel natuurlijk. Het is dan ook verstandig om eerst te oefenen met afremmen met een remblok. Doe dit door op een rustig stuk langzaam te skeeleren en dan langzaam te remmen. Verhoog steeds meer het tempo en wissel af met hard en zacht remmen. Zo ben je goed voorbereid op verschillende situaties die zich kunnen voordoen.

Hoe vervang je de remblokken van je skeelers

Na verloop van tijd zullen je remblokken slijten en moet je deze vervangen. Dit is niet heel lastig om te doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een nieuw remblokje dat overeenkomt met degene die je nu hebt en een inbussleutel. Ons advies is om altijd het remblok te gebruiken dat van hetzelfde merk. Daarnaast heb je dus een inbussleutel nodig. Veelal gaat het hierbij om een nummertje 4. Afhankelijk van je skeelers heb je ook een lageruitnemer nodig. Vervolgens vervang je de remblokken als volgt:

  1. Schroef met de inbussleutel het boutje los waar het remblok mee vast zit
  2. Haal dan het remblok los uit het frame
  3. Plaats het nieuwe remblok in het frame
  4. Schroef het boutje met de inbussleutel weer vast zodat het remblokje goed vast zit

Als het nieuwe remblok is vastgeschroefd controleer dan goed of de wieltjes nog draaien. Het kan namelijk voorkomen dat je wieltjes niet meer helemaal recht zitten.

Menu