Skeeler bescherming

Skeeler beschermingMisschien nog wel belangrijker dan goede skeelers is goede skeeler bescherming. Veiligheid gaat tenslotte boven alles en dat is met skeeleren niet anders. Neem dan ook de tijd voor het kiezen van de juiste skeeler bescherming die goed is voor jou. Het is voor beginnende recreanten aan te raden om de eerste tijd altijd volledig uitgerust te gaan skeeleren. Zo ben je het beste beschermd. Test altijd wat voor jou het prettigst skeelert. Wij hebben voor je op een rij gezet welke bescherming je nodig hebt en waar deze aan moet voldoen!

Waar bestaat goede skeeler bescherming uit?

Als je nog nooit hebt geskeelerd kan het misschien wat vaag klinken, want waar bestaat goede skeeler bescherming uit en waar moet dit aan voldoen. De basis van skeeler bescherming bestaat uit een skeelerhelm, kniebeschermers, elleboogbeschermers en polsbeschermers. Dit is de basis van een goede beschermingsset.

Eventueel kan je naast de basisbescherming ook kiezen voor een bitje en een goede sport- of zonnebril. Beide zijn minder belangrijk, maar hebben zeker hun impact op een veilige skeelertocht. Daarnaast is het voor de echte beginners aan te raden om langere kleding te dragen of in ieder geval bedekt te zijn. De kans dat je valt is toch groter en het is dan fijn als er een beschermend laagje tussen zit en je niet direct onder de kras- en schaafwonden zit.

Skeeler bescherming omdoenDe basisbescherming voor skeeleren

Zoals gezegd bestaat de basisbescherming voor skeeleren uit een skeelerhelm en knie-, elleboog,- en polsbeschermers. Deze beschermen de plekken waar de kans op schade of impact het grootst is.

Doordat je al snel voorover valt en de klap opvangt met je armen / handen zijn elleboogbeschermers en polsbeschermers zeer belangrijk. Deze voorkomen niet alleen schaafplekken of open wonden, maar ook dat je pols bijvoorbeeld niet breekt. Een kniebeschermer doet dit voor je knieën, want dit is vaak één van de eerste plekken waar je op terecht komt als je valt. Hier is de impact dus zeer groot van een klap.

Een skeelerhelm spreekt redelijk voor zich. Je hoofd kan snel (blijvende) schade oplopen en met een skeelerhelm voorkom je dit of beperk je in ieder geval de kans aanzienlijk. Zo heb je minder snel een hersenschudding als je valt. Niet voor niets is een skeelerhelm een verplichting tijdens officiële toernooien. Een klap op hoge snelheid kan een extreem gevaar vormen en permanente schade opleveren.

Bitje

Een bitje is niet het eerste waar je aan denkt als je skeeler bescherming gaat kopen, maar kan zeker geen kwaad. Zeker voor beginners, maar ook voor gevorderden, is het een goede bescherming van het gebit. 

Met skeeleren val je meestal naar voren en kan je door de snelheid niet altijd de klap goed opvangen. De kans dat je hiermee schade oploopt aan je gebit is dan ook aanzienlijk. Je zal zeker niet de eerste zijn die een stuk van z’n tand, of erger nog een hele tand, afbreekt. Een tand door de lip zal ook zeker geen uitzondering zijn.

Met een bitje verklein je de kans aanzienlijk dat je schade aan je mond, tanden of lippen oploopt. Het bitje vangt de klap vaak op en verdeeld de impact over het gehele gebit.

Sport- of zonnebril

Skeeleren wordt meestal bij mooi weer gedaan. Zeker recreanten zie je voornamelijk met mooi weer buiten. De zon schijnt lekker en het is perfect weer voor een tochtje. Een goede sport- of zonnebril kan dan het verschil maken. Het voorkomt niet alleen dat je beter ziet met een felle zon en dat je niet verblind wordt, maar heeft ook verschillende andere voordelen.

Een sport- of zonnebril dragen tijdens het skeeleren voorkomt dat je per ongeluk oogschade oploopt door opspringende steentjes. Zeker als je in een groepje gaat skeeleren is de kans aanwezig dat een voorligger een steentje omhoog tikt met zijn of haar wieltjes. Daarnaast zorgt een sport- of zonnebril ervoor dat je minder snel last hebt van tranende ogen met tegenwind. Als je een flink tempo te pakken hebt kan dit snel gebeuren. Dit kijkt niet alleen onprettig, maar kan ook gevaarlijk zijn als je niet goed kan zien waar je heen gaat.

Beschermende kleding

Beschermende kleding is voornamelijk aan te raden als je net begint. Doordat je toch een grotere kans hebt dat je valt is het wel zo fijn als je niet steeds krassen of schaafwonden oploopt. Je basisbescherming zal het meeste opvangen, maar toch kunnen ook andere stukken van je lichaam in contact komen met de grond. 

Natuurlijk hoef je niet dik ingepakt te gaan skeeleren, dit rijdt heel onprettig. Zorg ervoor dat je kleding het lichaam bedekt, maar dat deze wel ademend is. Je zal waarschijnlijk behoorlijk wat inspanning leveren en het is belangrijk dat je lichaam dan goed kan afkoelen. Een sportshirt van bijvoorbeeld Under Armour of ander sportmerk is perfect hiervoor.

Waar moet goede skeeler bescherming aan voldoen?

Als je skeeler bescherming gaat kopen moet het aan een aantal voorwaarden voldoen om er zeker van te zijn dat je veilig bent. De helm is hiervan misschien wel het belangrijkste. Zorg er allereerst voor dat deze voldoet aan de EN 1078-norm. Daarnaast moet je zorgen voor een goede pasvorm. Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een helm die wat losser zit, maar dit is gevaarlijk. Tijdens een val kan de helm dan gemakkelijk verschuiven. Te strak is ook niet goed, de helm moet wel comfortabel zitten. Tot slot zijn luchtgaatjes in de helm prettig voor de nodige verkoeling tijdens het skeeleren.

Bij polsbescherming is het van belang dat het vaak wat hardere stuk, bij recreanten, goed om de palm zit. De gehele bescherming moet eigenlijk als gegoten zitten en perfect aansluiten. Dit zit niet alleen comfortabeler, het beschermt ook beter. Voor knie- en elleboogbeschermers geldt in principe hetzelfde. Deze moeten goed aansluiten en comfortabel zitten. Zo mogen ze niet gaan afzakken. Ze zijn vaak in verschillende materialen verkrijgbaar, dus test wat fijn zit.

Skeeler bescherming kopen

Skeeler bescherming kan je in principe in elke winkel of webshop kopen waar je ook skeelers kan kopen. Zo kan je onder andere terecht bij Decathlon, Bol.com, Intersport en Plutosport voor kwalitatieve skeeler bescherming.

Menu