Skeeleren

vrouw die gaat skeelerenSkeeleren is een sport die we in Nederland vooral recreatief doen, maar wereldwijd groter is dan de winterse tegenhanger schaatsen. Met name in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika is skeeleren een ontzettend populaire sport. In het Engels spreken ze over inline-skaten als het over skeeleren gaat. Hier vallen echter diverse disciplines van het skaten onder. Hoe wij in Nederland skeeleren vooral zien is het over langere afstanden skeeleren.

Als je nog niet bekend bent met skeeleren, zit je met dit artikel helemaal goed. We leggen je uit wat skeeleren precies is, de overeenkomsten en verschillen met schaatsen en hoe het is ontstaan. Wil je zelf de de weg op gaan? Bekijk dan onze uitgebreide gids beginnen met skeeleren.

Wat is skeeleren?

Skeeleren is een sport waarbij je op skeelers, een soort schoen met wieltjes, voortbeweegt. Door je telkens af te zetten maak je een slag naar voren en maak je snelheid. Skeeleren zien we in Nederland vooral als tijdverdrijf of hobby, maar de sport wordt steeds populairder en professioneler.

Hoe is skeeleren ontstaan?

De eerste skeeler werd aan het begin van de 18e eeuw bedacht door een onbekende Nederlander als oplossing om in de zomer te kunnen schaatsen. Deze waren echter totaal niet te vergelijken met hoe we skeelers nu kennen. Het was een frame met daarop houten cilinders. Je kan dit dus beter zien als een vorm van rolschaatsen.

Ruim 100 jaar later werden skates ontwikkeld met 2 of 4 wielen die in één lijn stonden en in 1824 kwam de eerste skate met vijf willen op de markt. Vanaf toen werden skates steeds populairder en werden ze steeds een stukje verder doorontwikkeld. In 1979 werd door de firma Zandstra de skeeler met 5 wielen bedacht zoals die groot geworden is. Zij bedachten ook de naam skeeler om een duidelijk onderscheid te kunnen maken met skates.

De skeeler zoals we die nu vooral kennen, met 4 wielen, is gebaseerd op de skeeler met 5 wielen. Het belangrijkste wat behouden is gebleven is het kenmerkende, lange frame van de skeeler. Bij skates is deze korter. De 5 wielen zijn ingeruild voor 4 grotere wielen. Reden hiervoor is dat 4 grote wielen sneller gaan dan 5 kleinere wieltjes. Daarnaast rijden ze een stuk comfortabeler doordat kleine obstakels of onregelmatigheden in de weg minder weerstand veroorzaken.

Skeeleren en schaatsen

beginnen met skeeleren kind op skeelerSkeeleren en schaatsen lijkt nogal op elkaar. Niet gek ook, de eerste voorlopers van skeelers zijn gemaakt door een Nederland om in de zomer te kunnen schaatsen. Destijds waren dit nog relatief simpele cilinders van hout waar je mee kon voortbewegen. Deze leken echter meer op rolschaatsen dan skeelers zoals we deze vandaag de dag kennen. De basis van skeeleren ligt dus in het schaatsen.

Inmiddels is skeeleren wereldwijd gezien een veel grotere sport dan schaatsen. Tijdens wereldkampioenschappen doen er bijvoorbeeld veel meer landen mee met skaten dan schaatsen en ook het aantal beoefenaars is veel groter. 

Waar je in Nederland ziet dat veel schaatsers hun conditie in de zomer op peil houden met skeeleren, zie je dat in veel andere landen de beste skeeleraars juist de overstap maken naar het schaatsen. Reden hiervoor is dat skeeleren geen Olympische sport is en schaatsen wel. Om toch ooit een Olympische medaille te kunnen winnen, maken ze de overstap van de skeelers naar de schaatsen.

Professioneel skeeleren in Nederland

Waar in andere landen diverse, grote wedstrijden in skeeleren zijn, is dit in Nederland nog minder. Het is echter wel in opkomst. In het buitenland worden bijvoorbeeld regelmatig marathons gereden op de weg. Er zijn echter ook pistes waarop wordt geskeelerd. Deze ,vaak aangelegde, pistes bieden plaats voor verschillende soorten wedstrijden, zoals duels en time trials.

In Nederland zijn er wel steeds meer wedstrijden op professioneel niveau. De bekendste skeelerwedstrijd van Nederland wordt in Bartlehiem gereden. Dit is het Open NK. Over een afstand van 100 kilometer komt daar de Nederlands kampioen skeeleren uit,

Menu