Skeelers met 3 wielen

Skeelers met 3 wielenWaar skeelers vroeger vooral 5 wielen hadden is dit langzaam veranderd naar een norm van 4 wielen. Tegenwoordig gaat dit steeds meer naar skeelers met 3 wielen. Deze skeelers bieden net wat andere voor- en nadelen ten opzichte van skeelers met meer wielen. Daarbij kan er gekozen worden tussen een lang en kort frame. Ook hier kleven weer andere eigenschappen aan. Alles wat je moet weten over skeelers met drie wielen leggen wij je uit!

Het ontstaan van skeelers met 3 wielen

Skeelers met 3 wieltjesOoit waren skeelers met 5 wielen de standaard. Decennia lang werden uitsluitend deze skeelers geproduceerd. Na verloop van tijd veranderde dit in skeelers met vier wielen. Het bleek dat deze sneller waren en wendbaarder waren, maar ook dat het minder kracht per afzet kost om vooruit te komen. Vervolgens stond de ontwikkeling van skeelers weer lange tijd stil en werd er voornamelijk geskeelerd op skeelers met 4 wielen die 110 mm groot waren. Dit was de maximale grootte van de wielen binnen het frame voor 4 wielen.

Om toch grotere wielen te kunnen plaatsen in het frame werd er één wiel verwijderd. Hierdoor konden er grotere wielen in het frame worden geplaatst. Grotere wielen zorgen ervoor dat je minder last hebt van obstakels op de weg, efficiënter rijdt en dat je langer kan rollen na een afzet. Met het verwijderen van één wiel kwam er voldoende ruimte om een extra wiel te plaatsen. Inmiddels zijn er ontzettend veel skeelers met 3 wielen te vinden en worden de frames hier ook op aangepast. Er zijn langere en kortere frames die elk ook weer hun eigen voor- en nadelen hebben.

Lange en korte frames voor skeelers met drie wielen

Anders dan skeelers met meer dan drie wielen komen skeelers met drie wielen met een kort of lang frame. Het voordeel van een kort frame is dat je behendiger en wendbaarder bent. Bochten maken gaat ontzettend gemakkelijk, evenals het doen van tricks. Ze zijn dan ook ideaal in de stad of als je naar een skatepark gaat. Een langer frame is minder behendig, maar je kan wel met meer kracht afzetten. Doordat je met een lang frame langer op de weg drukt kan je een stevigere afzet maken. In combinatie met de grotere wielen kan je hierdoor langer blijven rollen met relatief minder kracht. Een langer frame is dus ideaal als je een tocht gaat maken over een lange afstand.

De voordelen van skeelers met 3 wielen

Wedstrijd skeeleren met 3 wielenEr zijn behoorlijk wat redenen om te kiezen voor skeelers met 3 wielen. Niet voor niets skeeleren de meeste professionals op skater met drie wielen. Het grote voordeel is dat de wielen groter zijn. In plaats van de maximale 110 mm bij vier wielen, is het bij drie wielen makkelijk om hierboven te komen. 125 mm is een regelmatig gebruikte maat bij deze skeelers. De grotere wielen zorgen voor het voordeel ten opzichte van de kleinere wielen, doordat je onder andere:

  • Langer kan rollen per afzet (je gebruikt relatief minder kracht)
  • Je efficiënter rijdt, doordat je minder kracht per afzet hoeft te geven voor dezelfde snelheid
  • Je minder last hebt van obstakels op de weg
  • Sneller kan skeeleren onder dezelfde omstandigheden
  • Minder last hebt van trillingen op een slecht of oneven wegdek
  • Soepeler rijdt

Daarnaast gaan grotere wielen ook langer mee dan kleinere wielen. Je hoeft hierdoor minder snel de wieltjes te vervangen en dit scheelt natuurlijk weer in het onderhoud en de kosten daarvan.

Kiezen voor skeelers met 3 of 4 wielen

Hoewel de meeste mensen tegenwoordig kiezen voor skeelers met drie wielen, is het ook nog steeds mogelijk om voor skeelers met vier wielen te kiezen. Zeker als je net gaat beginnen met skeeleren is het aan te raden om op skeelers met vier wielen te skeeleren. De kleinere wielen zorgen ervoor dat je lager bij de grond bent en dus een stuk stabieler staat. Balans leren houden is namelijk cruciaal en dit zal je eerst goed onder de knie moeten hebben.

Meer ervaren skeeleraars kunnen ook kiezen voor vier wielen. Hoewel het misschien gek klinkt is de reden hiervoor dat het relatief zwaarder is om op skeelers met vier wielen te skeeleren. Hierdoor train je de spieren die je nodig hebt met skeeleren zwaarder. Maak je vervolgens de stap naar drie wielen, dan voelt dit relatief lichter en is het makkelijker vol te houden. Ideaal als je bijvoorbeeld een wedstrijd hebt en hiervoor traint.

Menu