Welke skeelers heb ik nodig?

Welke skeelers heb ik nodigAls je skeelers gaat kopen is de eerste vraag die je jezelf natuurlijk stelt: ‘welke skeelers heb ik nodig?’ Deze vraag is minder makkelijk dan het misschien lijkt. De keuze voor een nieuw paar skeelers is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij zal de één in jouw situatie belangrijker zijn dan de ander. Toch is het goed te weten waar je precies rekening mee moet houden. Op de vraag welke skeelers je nodig hebt geven we je in dit artikel dan ook antwoord.

Welke skeelers kopen: factoren waar je op moet letten

Voordat je nieuwe skeelers gaat kopen is het belangrijk dat je weet met welke factoren je allemaal rekening moet houden bij de keuze welke skeelers je nodig hebt. Allereerst is het soort skeeler van belang. Daarnaast zijn de maat en pasvorm van de skeelers erg belangrijk, maar vergeet ook zeker niet om rekening te houden met de grootte en hardheid van de wielen. Het materiaal, oftewel het type schoen, is ook belangrijk bij de keuze. Ditzelfde geldt vanzelfsprekend voor de kwaliteit waar je naar op zoek bent

Soorten skeelers

Bij de keuze welke skeelers je nodig hebt zal opvallen dat er meerdere soorten skeelers zijn. Deze zijn grofweg te verdelen in:

  • Fitness skates (skeelers)
  • Freeride / freestyle skates
  • Roller derby skates
  • Inline hockey skates

Fitness skates (skeelers)

Hoewel er officieel een verschil zit tussen fitness skates en skeelers / speed skates bedoelen we in Nederland veelal hetzelfde. Fitness skates worden veelal gebruikt door mensen die recreatief skeeleren of professionelere skeeleraars die langere tochten maken. 

Officieel zijn skeelers / speed skates bedoeld voor de echte professionals, waarbij de wielbasis langer is dan bij fitness skates. Daarnaast is de schoen lager en zijn ze meer customizable dan standaard fitness skates. Toch bedoelen de meeste mensen met skeelers hetzelfde als fitness skates.

Freeride / freestyle skates

Deze skeelers zijn bedoeld om in de stad of in skateparken te skaten. Ze hebben een kortere wielbasis en zijn gericht op flexibiliteit. Je kan er scherpe bochten mee maken en soepel mee manouvreren. Zo kan je mooie trucs doen en ideaal over bijvoorbeeld een trapleuning skaten.

Roller derby skates

Roller derby is een sport die vooral in de Verenigde Staten populair is, maar ook in Nederland wint het aan populariteit. De meeste grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, hebben een team. Hierbij is naast snelheid ook stabiliteit zeer belangrijk voor in de duels. Hiervoor zijn speciale roller derby skates ontwikkeld.

Inline hockey skates

Inline hockey skates worden gebruikt voor roller hockey, een soort ijshockey op skeelers. Deze skeelers zijn net als freeride skeelers gericht op flexibiliteit en je kan hier dus ook makkelijk mee manouvreren. Daarbij is het gemakkelijk om de wieltjes te vervangen, zodat je goed uit de voeten kan op diverse ondergronden.

De maat en pasvorm van skeelers

Welke skeelers nodigNatuurlijk is het belangrijk om de juiste maat skeelers te kopen. Bij de keuze welke skeelers je gaat aanschaffen is dit dan ook het eerste waar je naar kijkt. In de meeste gevallen kan je als vuistregel aanhouden dat de maat skeelers die je nodig hebt één maat groter is dan je standaard schoenmaat.

Pasvorm speelt ook een belangrijke rol. De meeste unisex skeelers zijn gericht op bredere voeten van mannen. Voor vrouwen kan het dus interessant zijn speciale dames skeelers te kopen. Deze hebben vaak een betere pasvorm en hier kan je weer blessures mee voorkomen en prettiger skeeleren.

Keuze voor wieltjes

Wieltjes spelen ook een belangrijke rol bij de keuze welke skeelers je koopt. Hierbij gaat het om hoe groot wieltjes zijn, maar ook de hardheid ervan. Hardere wielen skeeleren vaak beter als je snelheid vast wil houden en langere afstanden wil skeeleren. Ze hebben minder weerstand en rollen gemakkelijker door. Je bent hier wel minder flexibel mee dan met zachtere wielen. Zachtere wielen bieden daarnaast ook meer grip.

Voor de grootte van het wiel geldt: hoe groter het wiel hoe minder wendbaar je bent, maar hoe makkelijker je kan doorrollen. Kleinere wielen zijn dus ideaal in de stad en grotere wielen als je langere afstanden wil skeeleren, bijvoorbeeld tijdens een tocht door de polder.

Type schoen

Het type schoen hangt nauw samen met het materiaal van de schoen. Skeelers komen namelijk in verschillende materialen voor. Het ene materiaal is hierbij flexibeler dan het andere. Daarnaast zijn er skeelers die lager zijn en skeelers die hoger zitten. Het meest gangbaar is een skeeler met hoge schoen die om de enkels sluit. Deze bieden meer comfort voor langere afstanden en zitten vaak prettiger, zeker voor beginners.

Kwaliteit van de skeelers

Bij de keuze welke skeelers je gaat aanschaffen is kwaliteit natuurlijk een zeer belangrijke factor. Begin je net met skeeleren of wil je af en toe een ritje maken, dan hoef je niet per se voor de absolute topkwaliteit te gaan. Dit weegt vaak niet tegen elkaar op. Skeeler je met regelmaat, dan raden we aan wat meer uit te geven aan een goede set skeelers van topkwaliteit.

Skeelers kopen kan bijvoorbeeld bij Decathlon, Bol.com, Onlineskateshop.nl, Perry Sport en Plutosport en Wheelz4kids.

Menu