Skeelers

SkeelersSkeelers worden gebruikt voor de sport skeeleren. Er zijn verschillende soorten skeelers op de markt. Ze zijn verkrijgbaar met zowel 3, 4 of 5 wielen. Welke het beste bij jou passen is afhankelijk van meerdere factoren. Wat skeelers precies zijn, wat de verschillen tussen bepaalde soorten zijn en waar je op moet letten bij het kopen ervan, leggen we je in dit artikel uit.

Wat zijn skeelers?

Skeelers zijn officieel skates met een langer frame die bedoeld zijn om langere afstanden af te leggen. Je kan er veel snelheid mee maken. Als je ze met schaatsen vergelijkt zou je ze kunnen zien als noren. In het Engels worden ze speed skates genoemd. Hiermee wordt het verschil met bijvoorbeeld rolschaatsen en inline skates goed duidelijk gemaakt. In het Nederlands noemen we inline skates ook vaak skeelers.

Welke skeelers zijn er?

Er zijn verschillende soorten skeelers op de markt. Traditioneel hebben skeelers vijf wielen, maar dit is in de loop van de tijd veranderd. Er zijn nu voornamelijk skeelers op de markt met vier of drie wielen. Het verschil zit hem met name in de kracht die nodig is om af te zetten. 

Hoe minder wielen, hoe groter de wielen. In principe is het zo dat grotere wielen voor meer snelheid zorgen. Daarnaast moet je met kleinere wielen meer druk en kracht uitoefenen op het asfalt. Met kleinere wielen kan je dan ook meer kracht in één keer overbrengen op het moment dat je afzet.

Skeelers met 5 wielen

Skeelers met vijf wielen waren altijd de standaard. Er werd verondersteld dat meer wielen het voordeel hadden dat je extra hard kon afzetten en dus dat je meer snelheid kon maken. Later bleek echter dat het veel meer kracht kost om vijf wieltjes in beweging te krijgen dan vier wieltjes.

Hoewel er nog wel skeelers met vijf wielen op de markt verkrijgbaar zijn, neemt dit steeds meer af. De meeste grote fabrikanten zijn overgegaan naar skeelers met drie en vier wielen. Als je online zoekt op skeelers met vijf wielen kan je her en der nog wel een paar skeelers met dit aantal wielen vinden, maar wij raden eigenlijk aan om met minder te gaan skeeleren.

Skeelers met 4 wielen

Skeelers met vier wielen zijn tegenwoordig de standaard, althans voor recreanten. Dit type skeelers wordt het meeste aangeboden en gebruikt. Daarnaast gebruiken sommige professionals skeelers met vier wielen om te trainen. Doordat je meer kracht moet zetten ontwikkel je meer kracht in je benen. Dit heeft in wedstrijden weer diverse voordelen.

Skeelers met 3 wielenSkeelers met 3 wielen

Skeelers met drie wielen worden steeds populairder en het zal geen verrassing zijn als deze op termijn de standaard worden. Niet alleen omdat je met de grotere wielen sneller gaat, maar ook doordat je efficiënter kan rijden. Verder rijden ze een stuk soepeler. Dit komt doordat de grotere wielen minder trillen en je minder snel uit balans bent als je over een takje of iets anders rijdt. 

Waar moet je op letten bij het kopen van skeelers?

Als je skeelers gaat kopen moet je niet alleen letten op hoeveel wielen de skeeler heeft en hoe groot de wielen zijn. Hoewel dit belangrijke punten zijn, is ook de hardheid van de wielen een belangrijk aspect. Hoe harder de wiel, hoe langer deze meegaat. Daarnaast rollen hardere wielen beter. Een nadeel is echter dat hoe harder het wiel is, hoe sterker de trilling tijdens het rijden. Met zachtere wielen heb je meer grip.

Welke skeelers zijn het beste?

Welke skeelers het beste zijn is afhankelijk van je ervaring en wat je het meest prettig vind. Daarnaast heeft het ook met smaak te maken. Zo vinden sommigen dat skeelers met drie wielen er minder mooi uitzien. Doordat het meer kracht kost om skeelers met drie wielen af te zetten, kan het voor beginners soms erg zwaar zijn om met drie wielen te beginnen. 

Waar kan je skeelers kopen?

Skeelers kan je bij tal van winkels en webshops kopen. Onder meer bij Decathlon, Intersport en Perry Sport zit goed. Daarnaast heeft ook Bol.com een uitgebreid assortiment. Verder zijn er nog een aantal online speciaalzaken waar je skeelers kan kopen. Heb je nog nooit geskeelerd? Lees dan onze gids ‘Beginnen met skeeleren’ voor alles wat je moet weten!

Menu