Skeeleren in de winter

Skeeleren in de winter

Skeeleren in de winterDe meeste mensen skeeleren in de lente en zomer, met een uitloop naar de herfst bij mooi weer. Relatief weinig mensen binden de skeelers echter onder als het winter is. Dit terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om te skeeleren in de winter, mits je dit natuurlijk aanspreekt. Als je liever gaat schaatsen, dan is dat natuurlijk ook helemaal te begrijpen. De meeste mensen kiezen ervoor om in de lente- en zomermaanden lekker te skeeleren en in de herfst (wanneer de banen opengaan) en winter te schaatsen.

In deze blog kijken we naar de mogelijkheden die er zijn om te skeeleren in de winter (en herfst). We kijken naar de mogelijkheden en waar op te letten als je buiten wil skeeleren, maar kijken ook naar mooie opties om indoor te gaan skaten. Tot slot kijken we ook wat te doen als je juist besluit om de skeelers niet onder te binden.

Waar op te letten als je wil skeeleren in de winter (en herfst)

Als je graag naar buiten gaat om te skeeleren in de winter, dan is dat vaak redelijk goed mogelijk. Het is vaak zelfs zo dat skeeleren in de herfst ‘gevaarlijker’ en lastiger is dan in de witner, maar hier komen we zo op. Wel is het zo dat één van de gevolgen van klimaatverandering is dat de seizoenen soms wat opschuiven. Vaak betekent dit ook dat het minder vaak en heftig sneeuwt, waardoor er weer meer tijd is om te skeeleren.

Wil je gaan skeeleren in de winter, dan is het eerste waar je op moet letten dat de weg droog is en niet bestrooid. Dit kan je lagers en wieltjes behoorlijk aantasten. Het is ook zonde als je de wieltjes of lagers moet vervangen, terwijl deze nog in goede conditie hadden kunnen zijn. Gelukkig kan het in de winter ook strakblauw zijn en droogt de weg vaak behoorlijk goed op.  Check dit dus wel altijd goed van tevoren.

Goed aangekleed de weg op

Skeeleren in de sneeuwHoewel je lekker warm wordt van skeeleren in de winter, kan het vaak nog steeds erg koud zijn. Je kan je dan ook voor de zekerheid beter goed aankleden. Zeker als je ergens een rustmoment hebt kan je lichaam snel afkoelen. Dit is niet goed voor je spieren, maar kan er ook voor zorgen dat je onderkoelt raakt.

Als extra uitrusting raad ik je aan om tijdens het skeeleren in de winter handschoenen te dragen. Mocht je geen helm dragen, dan raad ik ook aan om een muts op te zetten. Draag je wel een skeelerhelm, dan kan het verstandig zijn om hier een hoofdband onder te dragen die je oren verwarmen. Sommige mensen vinden een sjaal ook prettig, zodat lippen en neus minder snel koud worden. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, omdat ademen lastiger kan worden erdoor. 

Skeeleren in de herfst

Hoewel de winter doorgaans wordt gezien als het seizoen waarin het minst prettig skeeleren is, is dit eigenlijk de herfst. De losse bladeren, vaak in combinatie met erg veel regen, maken het wegdek zeer glad. De herfst is dus in principe het seizoen waarin skeeleren nagenoeg onmogelijk is.

Indoor skeeleren

Wil je in de winter niet de weg op met je skeelers, maar wel lekker skeeleren? Dan is er altijd de optie om een indoorbaan bij jou in de buurt op te zoeken. Hier kan je nog steeds lekker skeeleren. Het nadeel is natuurlijk wel dat je geen mooie, lange tochten kan maken door de mooiste gebieden van ons land.

In onderstaand overzicht hebben we aantal mooie indoorbanen in Nederland op een rij gezet:

Skeelers opbergen in de winter

Kies je er toch niet voor om te gaan skeeleren in de herfst en winter? Dan is het belangrijk om je skeelers goed op te bergen. Probeer de schuur of een kruipruimte altijd te voorkomen. Hoewel dit logische plekken lijken zijn het vaak ook erg vochtige plekken. Dit werkt roestvorming in de hand. Idealiter berg je de skeelers op een droge plaats op en haal je de wielen en lagers uit het frame. Dit verkleint de kans dat je de wieltjes moet vervangen als de lentedagen aanbreken.

Menu