Skeeler wielen vervangen

Skeeler wielen vervangenIedereen die al langere tijd skeelert weet dat je eens in de zoveel tijd de skeeler wielen moet vervangen. Dit is gelukkig niet heel lastig, maar het is wel belangrijk om te herkennen en te weten wanneer je skeeler wielen vervangen moeten worden. Zijn je skeelers zelf ook inmiddels behoorlijk verouderd, dan kan je er ook voor kiezen om je skeelers in z’n geheel te vervangen. 

Wanneer moet je skeeler wielen vervangen

Zeker als je niet dagelijks of wekelijks bezig bent met skeeleren kan het lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is om je skeeler wielen te vervangen. Dit is een belangrijk onderdeel van je skeelers onderhouden. Je kan op zich makkelijk herkennen of merken wanneer het tijd skeeler wielen te vervangen. Dit merk je onder meer aan:

  • Het profiel is minder glad dan je gewend bent of er zijn scheurtjes in ontstaan.
  • Er zitten pitjes in de wieltjes doordat er stukjes zijn afgebrokkeld.
  • Je skeelert minder soepel en comfortabel over (onregelmatig) wegdek.
  • Je merkt dat je steeds minder grip hebt tijdens het skeeleren, dit merk je met name tijdens de afzet.
  • Als je het echt bont maakt, dan vallen je wieltjes gewoonweg uit elkaar. Ze breken of het binnenwerk laat letterlijk los.

Waarom de wielen van je skeelers vervangen

Er zijn verschillende redenen waarom je skeeler wielen vervangen moeten worden. Allereerst staat veiligheid voorop en dit komt ook in veel van de andere punten terug. Versleten wieltjes rijden een stuk minder soepel. Het kost je meer kracht om af te zetten en soepel door te rollen. Versleten wieltjes kunnen er ook voor zorgen dat je minder soepel over oneffenheden in het wegdek gaat. De kans op een val neemt hierdoor toe. Daarnaast is het zo dat versleten wieltjes mogelijk lastiger remmen, dit kan natuurlijk erg gevaarlijk zijn als je ineens een noodstop moet maken. Bovenal zorgen versleten wielen ervoor dat je rijplezier enorm afneemt.

Je skeeler wielen vervangen

Het vervangen van een skeeler wieltjeDan het daadwerkelijk vervangen van je skeeler wielen. Dit doe je als volgt:

  1. Maak de wieltjes van je skates los door met een Torx of inbus sleutel de assen los te draaien en haal de wieltjes uit het frame.
  2. Verwijder de lagers en spacers uit het wieltje. Een ideaal moment ook om de lagers schoon te maken.
  3. Plaats de (schone) lagers in de nieuwe wieltjes.
  4. Draai de assen weer vast met een Torx of inbus sleutel.

Je skeeler wielen zijn nu vervangen en je kan weer soepel de weg op.

Tijd voor volledig nieuwe skeelers

Hoewel je veel aan je skeelers kan vervangen is het soms tijd om gewoon een volledig nieuwe set skeelers te kopen. Na enkele jaren is het beste van je skeelers af, hoe goed je deze ook hebt onderhouden. Het is dan tijd om nieuwe skeelers te kopen.

Twijfel je of je toe bent aan nieuwe skeelers of dat je toch voor nog een vervangingsronde gaat? Als je skeelers zo goed als uit elkaar vallen is het natuurlijk logisch om voor nieuwe skeelers te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de bevestigingsbandjes die steeds meer loslaten. Daarnaast kan het ook zijn dat skeelers niet meer goed passen. Bij kinderen is dit vrij logisch, maar ook door bij volwassen kan dit een rol spelen.

Een andere reden om voor nieuwe skeelers te gaan is dat je bent gegroeid in de sport. Misschien begon je met een setje skeelers voor beginners of rijders die zo af en toe een rondje maken, maar ben je inmiddels helemaal om en sta je wekelijks wel op de wieltjes. Het is dan ook aan te raden om in een nieuwe set (professionele) skeelers te investeren. Dit maakt het skeeleren alleen maar leuker en je profiteert nog meer van je verbeterde techniek.

Menu