Lagers skeelers schoonmaken

Lagers skeelers schoonmakenDe lagers van je skeelers zijn één van de belangrijkste onderdelen, misschien wel het belangrijkst. Regelmatig goed de lagers van je skeelers schoonmaken is dan ook belangrijk. De lagers van je skeelers kunnen namelijk goed vies worden, zeker als je een keer op nat wegdek hebt gereden. Het is dan extra belangrijk ze goed te onderhouden. Wij leggen je precies uit wat je lagers zijn, waarom ze zo belangrijk zijn en natuurlijk hoe je ze goed moet onderhouden. Zo skeeler jij altijd op de meest soepele manier met goed onderhouden wieltjes en lagers!

Wat zijn lagers eigenlijk?

De lagers van je skeelers zijn een stuk metaal die om een as heen draaien. Een lager is in de meeste gevallen gemaakt van chroom, titanium of (Zwitsers) staal. Elk skeelerwiel heeft twee lagers. Deze worden gescheiden door een spacer en draaien dus om een as heen. In de binnenste ring van de lager zitten 7 balletjes, veelal keramisch of van staal. De lagers worden beschermd tegen vuil, zoals stof, water, zand en modder, door een metalen afsluitring of een rubber pakking.

In zijn totaal bestaat een lager uit een buitenste ring die alles bij elkaar houdt. Hier zit een houder in waar de 7 balletjes in vast zitten. Hier doorheen gaat een binnenste ring. De balletjes worden op hun plaats gehouden met het schildje, de afsluitring of rubbertje. Dit is in principe de totale lager die in het wieltje gaat.

Wat doen lagers?

Lagers zorgen er kort gezegd voor dat je wieltjes soepel draaien. Vandaar dat ze ook wel het hart van je skeeler worden genoemd. Zonder lagers kan je niet skeeleren of skaten, in ieder geval niet op een soepele en snelle manier. De lagers zorgen ervoor dat je wielen namelijk rond de assen kunnen draaien. Ze zijn dus doorslaggevend als het aankomt op hoe soepel je kan skeeleren.

De lagers van je skeelers schoonmaken

Lagers van skeelersJe lagers schoonmaken is erg belangrijk om je skeelers goed te onderhouden. Op die manier gaan ze langer mee en zorgen ze ervoor dat je beter blijft rollen. De lagers van je skeelers schoonmaken doe je zo:

  1. Haal de wieltjes uit het frame van je skeelers en leg deze op volgorde waarop je ze uit de skeeler haalt, zo kan je ze straks op de juiste plek terugplaatsen.
  2. Haal de lagers uit je wieltjes.
  3. Spoel de lagers schoon met behulp van een lager cleaner kit
  4. Laat de lagers goed drogen door ze uit te schudden, af te nemen en even te laten liggen.
  5. Als de lagers volledig droog zijn smeer ze dan met wat olie speciaal voor lagers.
  6. Maak alle overige onderdelen goed schoon en droog en plaats dan alles terug op de juiste plek.
Cleaner Kit - Lager Schoonmaak Set
Cleaner Kit – Lager Schoonmaak Set
12,50
Cleaner Set - Lager Schoonmaak Set
Cleaner Set – Lager Schoonmaak Set
13,50
Skanunu - 29ml Lube - Lager Olie
Skanunu – 29ml Lube – Lager Olie
7,50

Lagers drogen na rijden op een nat wegdek

Heb je op nat wegdek gereden, dan is het aan te raden om direct hierna je lagers schoon te maken. Vocht is vaak de absolute boosdoener voor lagers. Ze gaan dan roesten en niets draait meer soepel. Dit kan ervoor zorgen dat je eigenlijk gelijk weer nieuwe lagers moet aanschaffen.

Menu