Skeeler lagers vervangen

Skeeler lagers vervangenSkeeler lagers vervangen? Helaas ontkom je hier niet aan. De lagers van je skeelers zijn tenslotte één van de belangrijkste onderdelen van je skeelers. Zonder lagers zouden je wieltjes niet soepel om de as draaien. Oftwel, zonder lagers zou skaten en skeeleren praktisch onmogelijk zijn. 

Het goed onderhouden van je lagers is erg belangrijk. Regelmatig je lagers schoonmaken is hiervoor belangrijk, maar soms is het nodig om de lagers van je skeelers te vervangen. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als je lagers niet goed zijn gedroogd na het rijden door regen of modder, maar ook slijtage kan een reden zijn. In dit artikel leggen we je alles uit over skeeler lagers vervangen. Zo weet je precies wanneer en hoe je dit moet doen.

Wat zijn skeeler lagers en wat doen ze?

Skeeler lagers zijn niets meer en minder dan een stukje metaal dat om de as van je skeeler heen draait. Dit stukje metaal is gemaakt van Zwitsers staal, chroom of titanium. Elk wieltje dat onder je skeeler zit heeft twee lagers. Ze zorgen ervoor dat de wielen soepel ronddraaien. De lagers van je skeelers zorgen er namelijk voor dat de wieltjes om hun assen kunnen draaien. Zonder deze lagers zou je dus niet soepel en snel kunnen skeeleren en skaten.

De twee lagers die elk wieltje heeft worden van elkaar gescheiden door de spacer en draaien om de as van het wiel heen. De lager zelf bestaat uit een binnenste en buitenste ring. In de binnenste ring zitten 7 balletjes van keramiek of staal. Deze wordt afgesloten door een afsluitring van metaal of rubber. Op die manier kan vuil de balletjes niet bereiken. Vervolgens is er de buitenste lager die ervoor zorgt dat alles bij elkaar blijft. De balletjes in de lager worden bij elkaar gehouden door een rubbertje of afsluitring.

Wanneer moet je de lagers van skeelers vervangen?

Hoe vaak en wanneer je de lagers van skeelers moet vervangen is grotendeels afhankelijk van hoe vaak je de skeelers gebruikt. Ben je een redelijk fanatieke skeeleraar die regelmatig een rondje skeelert, dan moet je de lagers bij normaal gebruik na zo’n 1 tot 1,5 jaar vervangen. Hierbij gaan we er dan vanuit dat je de wielen en lagers goed onderhoudt. Dit betekent goed drogen nadat ze nat zijn geworden en regelmatig schoonmaken. Daarnaast verstaan we onder regelmatig een rondje skeeleren een paar keer per week een rondje.

De meeste recreatieve skeeleraars en skaters in Nederland binden wat minder vaak de skeelers om en veelal alleen in de lente en zomer bij mooi weer. Skeeler je gemiddeld eens per week een rondje, dan kan je de lagers van skeelers vervangen na zo’n 2 jaar. Wederom ervan uitgaande dat je de lagers goed onderhoudt.

Skeeler lagers vervangen doe je zo

Lagers van skeelers vervangenAls je de lagers van skeelers gaat vervangen raden we aan om direct ook de wieltjes te vervangen. Op die manier is het geheel weer als nieuw. Zo rol je na het vervangen zo soepel mogelijk. Voor het vervangen heb je twee inbussleutels nodig, een droge doek, olie speciaal voor lagers en natuurlijk nieuwe wieltjes en/of lagers. Per wiel dat je gebruikt heb je 2 lagers nodig. Je kan dus zelf uitrekenen hoeveel wieltjes en lagers je precies nodg hebt.

Als je alles hebt kan je beginnen met de lagers van skeelers vervangen. Dit doe je als volgt:

  1. Maak de wielen die nu onder de skates zitten los met behulp van de inbussleutels.
  2. Als alle wieltjes eruit zijn maak je het frame van de skeelers of skates schoon met de droge doek, zorg dat alle aarde, vocht en ander vuil weg is.
  3. Vervang je de wieltjes en lagers, dan kan je deze stap overslaan en door naar stap 4. Als je enkel de lagers vervangt haal je deze nu uit de wieltjes door één inbussleutel een beetje schuin door de as te steken en de lager uit het wiel te drukken. De andere lager kan je er vervolgens ook eenvoudig uit drukken. Maak de wieltjes, ook van binnen, even goed schoon met de droge doek.
  4. Smeer de nieuwe lagers in met wat olie speciaal voor de lagers en druk deze in de nieuwe of schoongemaakte wieltjes. Let goed op dat je de spacer ook weer tussen de twee lagers plaatst.
  5. Plaats vervolgens de wieltjes terug in het frame en draai deze weer vast met behulp van de inbussleutels.
  6. Check of de wieltjes soepel draaien, als dit zo is kan je weer soepel de weg op!

Naast eens in het jaar à twee jaar de lagers van skeelers vervangen is het ook verstandig om deze goed te onderhouden en schoon te maken. Lees hier hoe je dat doet. Daarnaast is het ook belangrijk om andere onderdelen goed te onderhouden en indien nodig te vervangen. Zo skeeler of skate je zo veilig mogelijk.

Menu