Wat is beter: skeeleren of hardlopen?

Skeeleren of hardlopen wat is beterSkeeleren of hardlopen worden beide veelvuldig gedaan om verschillende redenen: fitter worden, afvallen of natuurlijk voor het plezier. De één zweert bij hardlopen en de ander gaat te allen tijde voor skeeleren. Natuurlijk kan je het ook perfect combineren. Desondanks blijft een veelgestelde vraag: wat is beter: skeeleren of hardlopen? Het antwoord op deze vraag is vrij eenduidig. Wij leggen je uit hoe en wat!

Skeeleren of hardlopen om af te vallen

Als je wil afvallen dan zijn skeeleren en hardlopen vaak twee van de eerste sporten die op het lijstje komen te staan. Beide zijn vaak lekker in de buitenlucht en je kan er behoorlijk wat calorieën per uur mee verbranden. 

Het aantal calorieën dat je met skeeleren verbrandt ligt aan het tempo waarop je skeelert en het gewicht. Gemiddeld kan je zo’n 600 calorieën per uur verbranden. Met hardlopen is zo’n 800 calorieën per uur het gemiddelde. Dit is dus net iets meer dan met skeeleren. Toch blijkt vaak dat een lange afstand skeeleren makkelijker vol te houden is dan hardlopen.

Over smaak valt niet te twisten, over plezier ook niet

Skeeleren of hardlopenDe één vindt hardlopen het leukste wat er is en kan zichzelf hier keer op keer mee uitdagen. De ander zweert juist bij skeeleren. Of je nu gaat voor skeeleren of hardlopen voor je plezier, dat is volledig aan jou. Hier kunnen wij natuurlijk niet zeggen dat één of het ander beter is, al raad je natuurlijk waar wij voor zouden gaan.

Fitter worden door af te vallen

Wil je fitter worden dan kan je voor beide kiezen, skeeleren of hardlopen. Wil je echter ook zoveel mogelijk spieren in je lichaam trainen, dan kan je het beste voor skeeleren gaan. Hiermee train je nagenoeg je volledige lichaam. Met hardlopen is dit veel minder het geval. Conditioneel ligt het wel dichterbij elkaar. Of je dan gaat voor skeeleren of hardlopen is redelijk om het even.

Blessures bij skeeleren en hardlopen

Over de mate waarin blessures voorkomen kunnen we vrij kort zijn: bij hardlopen komen blessures vele malen vaker voor dan bij skeeleren. Met name je knieën staan hierin centraal, maar ook voor andere lichaamsdelen geldt ditzelfde. Het grote verschil zit hem in de druk die op je benen en met name je knieën komt te staan. Tijdens het hardlopen vangen je knieën bij elke stap een behoorlijk pittige klap op, pittiger dan je in eerste instantie zou verwachten. Bij skeeleren heb je deze klap niet. Door de rolbeweging glijd je over het asfalt en hierdoor blijft een klap voor je knieën achterwege.

De conclusie: skeeleren of hardlopen

Skeeleren of hardlopen? Onderaan de streep is skeeleren over het algemeen beter voor je. Met name de blessures spelen hierin een grote rol. Daarnaast is het ook relatief makkelijk om het langer vol te houden. Hierdoor kan je sneller fitter worden terwijl je lichaam minder heftig belast wordt. Doe je het puur voor je plezier? Dan moet je het echt zelf bepalen, daar kunnen wij niets over zeggen!

Menu