Hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren?

Hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren

Skeeleren, de één doet het puur voor de lol, de ander ook om net wat fitter te worden en calorieën te verbranden. Dat skeeleren een echte full body workout is, is al langer bekend. Je traint er ontzettend veel verschillende spieren mee, maar hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren? Op deze vraag geven we je in deze blog antwoord. 

Het aantal calorieën dat je verbrand met skeeleren

Met skeeleren verbrand iemand van 70 kg gemiddeld zo’n 551 calorieën per uur. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddeld tempo van zo’n 15 kilometer per uur. Dit is een redelijk rustig tempo wat door de meeste recreanten gehaald wordt. Gemiddeld verbrand iemand op recreatief tempo zo tussen de 550 en 700 calorieën per uur. Voor een tempo waarbij op maximaal vermogen wordt geskeelerd zal dit tussen de 1000 en 1350 calorieën per uur zijn.

Wil je graag afvallen door te skeeleren? Lees er alles over in onze blog over afvallen met skeeleren.

Verschillen in de hoeveelheid calorieën die je verbrandt 

Hoeveel calorieën je per uur verbrandt is afhankelijk van het tempo dat je skeelert en je gewicht. Zo zal iemand die minder weegt, minder calorieën verbruiken. Iemand die meer weegt, zal er juist weer meer gebruiken. Zo zal iemand die bijvoorbeeld 90 kilo weegt en zo’n 21 kilometer per uur gaat (stevig tempo / training) ongeveer 1162 calorieën per uur gebruiken.

Gewicht

Hoeveel je weegt is één van de twee belangrijkste factoren in de hoeveel calorieën die je verbrand met skeeleren. Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je per uur verbruikt. Op een recreatief tempo verbrand iemand van 50 kilo zo rond de 394 calorieën per uur. Iemand die 120 kilo weegt en op hetzelfde tempo gaat, zal zo’n 945 calorieën per uur verbranden. Dit is bijna 2,5 keer zoveel.

Snelheid

Naast gewicht is ook snelheid ontzettend belangrijk. Hoe sneller je gaat, des te inspannender is het skeeleren. Dit hangt samen met je hartslag. Bij een hogere hartslag zal je meer calorieën verbranden. Vandaar dat we bij de snelheid ook uitgaan van een gemiddeld persoon en een daaraan gekoppeld hartslag. Een enorm geoefende skeeleraar met een zeer goede conditie zal bij hogere snelheden veelal een lagere hartslag hebben dan de gemiddelde persoon.

Als we dezelfde twee personen nemen als in het voorbeeld rond gewicht is goed te zien hoeveel invloed snelheid heeft. De persoon van 50 kilo verbrandt 394 calorieën per uur op een recreatief tempo. Gaat deze persoon op maximale intensiteit skeeleren, dan zal diegene in datzelfde uur zo’n 735 calorieën verbruiken. Het verschil voor degene van 120 kilo is helemaal een wereld van verschil. Deze gaat van 945 calorieën op recreatief tempo naar 1764 calorieën per uur op maximale intensiteit.

Calorieën verbranden met skeeleren

Hoe wordt berekent hoeveel calorieën je met skeeleren verbrand?

Hoeveel calorieën je met skeeleren verband wordt berekent aan de hand van een bepaalde formule. Deze geeft het aantal calorieën dat je per minuut verbruikt. Dit wordt vervolgens vermenigvuldigt met 60 om het de hoeveelheid calorieën per uur te berekenen.

De formule gaat uit van ‘MET’. Deze MET-waarde staat voor Metabolic Equivalent of Task, oftewel de hoeveelheid energie die een fysieke inspanning kost versus de hoeveelheid energie die nodig is in rust. Vervolgens wordt deze waarde vermenigvuldigd met iemands lichaamsgewicht en dat weer keer 3,5 en gedeeld door 200. De totale formule waarmee je kan berekenen hoeveel calorieën je verbrand met een activiteit ziet er als volgt uit:

Aantal verbrande calorieën per minuut = (MET x lichaamsgewicht in kg x 3,5) / 200.

MET-waarde per intensiteitsniveau

Hoe intensiever de training, des te hoger de MET-waarde. In de tabel hieronder vind je voor de verschillende intensiteitsniveaus de bijbehorende MET-waardes.

Intensiteitsniveau MET-waarde
Recreatief tempo (14,4 km/h) 7,5
Licht trainingstempo (17,7 km/h) 9,8
Gemiddeld trainingstempo (21,5 km/h) 12,3
Maximale intensiteit, hoog trainingstempo (24 km/h) 14
Menu