Verschil tussen skeelers en skates

Verschil tussen skeelers en skates groepje skeeleraarsIn Nederland worden de termen skeelers en skates veel door elkaar gebruikt, maar zijn deze twee ook hetzelfde? Of zit er toch een verschil tussen skeelers en skates. In deze blog gaan we in op deze vraag, waar de termen vandaan komen en wat (eventueel) daadwerkelijk de verschillen zijn. Zo weet je voortaan precies of je skeelers of skates moet gebruiken of dat dit eigenlijk helemaal niets uitmaakt.

Zit er een verschil tussen skeelers en skates?

We vallen gelijk met de deur in huis: ja, er zit een verschil tussen skeelers en skates. Het grootste verschil zit hem in de grootte van het frame, de wielen en het remmen. 

De verschillen tussen skeelers en skates beïnvloeden dan ook direct hoe ze worden gebruikt. Skeelers, ook wel speed skates genoemd, zijn bedoeld voor het maken van veel snelheid en het rijden van lange tochten. Skates, ook wel inline skates genoemd, zijn voor korte, recreatieve tochten en andere varianten van skaten en skeeleren waarbij de nadruk niet op grote afstanden en veel snelheid ligt. Een voorbeeld hiervan is fitness skaten.

Wist je dat je ontzettend goed kan afvallen met skeeleren en skaten? Lees er meer over in onze blog afvallen met skeeleren!

In hoeverre verschillen skeelers en skates?

Man op skatesDe verschillen tussen skeelers en skates zijn niet extreem groot. Beide hebben de wieltjes in één rechte lijn staan, anders dan bij bijvoorbeeld rolschaatsen. Daarnaast kunnen beide ook evenveel wieltjes hebben. Het grootste verschil tussen skeelers en skates zit ‘m in het frame en enigszins in de wielgrootte (al kan je deze vaak zelf nog veranderen als je ze hebt).

In de regel hebben skeelers een langer frame met grotere wielen. Hierdoor ben je op skeelers over het algemeen minder wendbaar dan op skates. Skates worden dan ook gebruikt om trucjes mee te doen, voor kortere afstanden en om te stunten. Skeelers daarentegen worden eerder gebruikt voor het skeeleren van lange afstanden. Toch gebruiken veel recreanten skates ook om mee te skeeleren, zeker kortere tochtjes. Dit is ook prima te doen. Een ander verschil tussen skeelers en skates dat je vaak ziet is dat skeelers geen remblokje hebben en skates juist wel. 

Andere verschillen tussen speed skates en inline skates

Het frame, de wielgrootte en het remblokje zijn de grootste verschillen tussen speed skates (skeelers) en inline skates (skates). Deze beïnvloeden het meeste hoe je beide gebruikt. Er zitten echter nog een aantal verschillen tussen. Zo hebben inline skates een hoge schoen, waardoor je enkel meer comfort en stevigheid heeft. Speeds skates hebben vaak een lage schoen, waardoor je enkel minder comfort heeft. Daarentegen geeft dit wel meer bewegingsvrijheid.

Een ander verschil is de prijs. Echt goede skeelers zijn over het algemeen een stuk duurder, maar ze gaan ook veel langer mee. Daarnaast zijn ze veel beter af te stellen op jouw stijl van rijden of wat je ermee wil doen. Daarbij kan je ze ook wisselen en combineren met verschillende schoenen. Hierdoor zijn ze duurder, maar tevens ook een stuk duurzamer.

Heb je skeelers of skates nodig?

Nu je weet dat er een verschil zit tussen skeelers en skates zit je misschien met de vraag of je skeelers of skates moet kopen? Het antwoord zit hem vooral in waar je ze voor gaat gebruiken. 

Ben je van plan om lange tochten te maken van, pakweg minimaal 15 kilometer, dan raad ik je aan om echte skeelers te kopen. Het liefst met 3 wielen en een redelijk hard wiel. Ben je van plan vooral kortere tochten te maken en is snelheid niet het belangrijkste waar je op focust? Ga dan voor skates. Zeker als beginner kan het prettig zijn om hierop te beginnen, onder meer door het remblokje. Goed kunnen remmen en de juiste skeelertechniek aanleren zijn immers erg belangrijk. Dit gaat net iets makkelijker op skates.

Menu