Inline skates

Inline skatesInline skates, ook wel skeelers, zijn één van de populairdere soorten skates. Hoewel we de term in Nederland wat minder vaak gebruiken, weten we waarschijnlijk allemaal wat het zijn. Er zijn skates voor dames, heren en kinderen, maar ook unisex inline skates die door zowel mannen als vrouwen gedragen kunnen worden.

In dit artikel nemen wij je mee in wat inline skates precies zijn, waar je goede inline skates aan herkent en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Daarnaast gaan we het een stukje hebben over de techniek die bij het gebruik van deze skates komt kijken. Zo kom jij alles te weten over inline skates en weet je precies welke je moet hebben voor jouw eerste meters!

Wat zijn inline skates?

Inline skates zijn een soort van skeelers die meer gebruikt worden voor het maken van stunts of andere extreme sporten op skates. Althans, dit is officieel het verschil zoals we dat in Nederland kennen. In principe zijn inline skates en skeelers namelijk hetzelfde. Het wereldkampioenschap skeeleren (zoals we het in Nederland noemen) heet namelijk het WK inline skating. Het woord skeeleren komt enkel in Nederland voor en dit kan dus voor nogal wat verwarring zorgen. Op het wereldwijde toneel is dit het verschil er niet en zijn skeelers eigenlijk gewoon inline skates.

Wat is het verschil tussen skeelers en inline skates?

Tussen skeelers en inline skates zit geen verschil, het is hetzelfde item. Wel zit er een verschil tussen skeelers (inline skates) en normale skates. Skeelers hebben vier of vijf (sporadische drie) wieltjes achter elkaar en skates hebben er drie of vier achter elkaar. Hier is het verschil dus nog niet heel duidelijk. 

Het grootste verschil zit hem in waar ze voor gebruikt worden. Zo zijn skeelers meer geschikt voor langere afstanden en normale skates worden gebruikt voor trucjes en tricks in bijvoorbeeld een halfpipe. Hier ga je het verschil beter in zien, omdat skates een stuk wendbaarder zijn gemaakt dan normale skeelers.

Hoe rem je met inline skates?

Remmen met inline skates kan je op verschillende manieren doen. Het remmen is een belangrijk onderdeel van je skeelertechniek. Als je niet goed kan remmen is de kans op ongelukken immers veel groter. Om te remmen met inline skates kun je het remblokje gebruiken als deze op de skate zit. Hiervoor moet je het zwaartepunt op je hiel leggen en het blokje op de ondergrond drukken. Dit vergt wat oefening.

Een andere manier om te remmen is om één van je skeelers haaks op de ander te zetten achter je lichaam. Zorg ervoor dat je skeeler schuin staat, precies zo dat de zijkant van de wieltjes het wegdek raken. Door de weerstand die ontstaat verminder je vaart. Hoewel dit zeer effectief is, raden we je aan dit enkel in noodsituaties te doen. Je wieltjes slijten er namelijk enorm snel van. 

Waar moet je op letten bij het kopen van inline skates?

Skaten op inline skatesBij het kopen van inline skates moet je letten op verschillende punten, namelijk:

  • Waar ga je ze voor gebruiken?
  • Wat is de maat en pasvorm?
  • Welk type schoen
  • De wielen van de skate
  • De kwaliteit van de inline skate

Waarvoor ga je ze gebruiken?

Waarvoor je de inline skates gaat gebruiken is misschien wel de belangrijkste vraag, zeker nu verschillende soorten skeelers en skates meer op elkaar gaan lijken. Ga je stunten of lange afstanden skeeleren? Dit bepaalt grotendeels ook het type inline skate dat je nodig hebt, het soort wielen en de grootte van de wielen.

Maat en pasvorm

Natuurlijk moet een skate goed zitten qua pasvorm, de juiste maat speelt hierin een grote rol. Je tenen moeten niet direct de voorkant van de schoen raken en de schoen moet niet vervelend drukken. Daarnaast mag de inline skate ook niet te los zitten. Als je afzet en je hak komt niet omhoog, dan zit je goed.

Type schoen

Het type schoen dat je inline skates nodig hebben hangt grotendeels samen met waar je ze voor gaat gebruiken. Ga je op de baan skaten, kies dan voor een lage, stijve schoenen. Het liefst één die thermoplastisch kan vervormen. Deze zijn ook goed geschikt voor lange afstanden. Ga je korte stukjes skeeleren, in de stad of ga je juist veel het skatepark in voor wat stunts, kies dan voor een hoge schoen die volledig je enkel omsluit. De kussens zorgen voor comfort en zijn minder zwaar voor je enkels.

Wielen

Ook de keuze voor wieltjes hangt grotendeels samen met waar je ze voor gaat gebruiken. Kleinere en zachtere wielen zorgen voor meer grip en zijn over het algemeen wendbaarder. Ideaal dus om te stuntskaten. Voor langere afstanden heb je liever grote, hardere wielen.

Kwaliteit van de inline skate

De kwaliteit van de inline skate is natuurlijk ook van belang. Het is het waard om in een goed skeeler merk te investeren, omdat dit zich op de lange termijn terugbetaald. De onderhoudskosten zijn namelijk een stuk lager. Daarnaast skate je ook een stuk prettiger en soepeler op een kwalitatief inline skate merk.

Waar en welke inline skates kopen?

Inline skates kan je bij verschillende webshops en online speciaalzaken kopen. Natuurlijk kan je ook naar een speciaalzaak bij jou in de buurt gaan. Bol.com heeft een behoorlijk assortiment inline skates van goede merken, evenals Onlineskateshop.nl.

Menu