Inline skates vs. skeelers

Inline skates vs. skeelersInline skates vs. skeelers, als je voor het eerst skeelers gaat kopen dan zie je vaak behoorlijk veel verschillende termen. Onder meer skates, skeelers en rolschaatsen komen regelmatig voor. Ook op deze site gebruiken we behoorlijk wat termen voor wat lijkt hetzelfde product. Toch zitten hier nog behoorlijk wat veschillen tussen. In dit artikel gaan we het dan ook hebben over specifiek inline skates vs. skeelers, oftewel wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen inline skates en skeelers.

Ben je benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen andere producten? Eerder hebben we het al eens gehad over het verschil tussen skeelers en rolschaatsen en het verschil tussen skeelers en skates.

Skates en inline skates

Om het nu over inline skates vs. skeelers te hebben lijkt misschien wat raar nadat we het eerder hebben gehad over het verschil tussen skeelers en skates. Dit is toch hetzelfde zou je denken? Dit is niet helemaal waar. Het grootste verschil schuilt hem erin dat ‘skeelers’ een typisch Nederlands woord is dat in het Engels bijvoorbeeld niet voorkomt. 

In het Engels spreken ze bijvoorbeeld van roller skates (rolschaatsen), maar ook van roller skates en inline skates. Sterker nog, om nog meer verschil te maken hebben ze het ook over quad skates, inline speed skates en rollerblades. Skates is dus in het buitenland meer een verzamelterm voor verschillende soorten schoenen met wieltjes. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de activiteit die je uitvoert, maar in dit artikel gaan we het dus specifiek hebben over inline skates.

Wat zijn inline skates?

Inline skates aandoenInline skates zijn skates die meestal tussen de drie en vijf wielen hebben, heel soms twee. Deze skates worden met name gebruikt voor kortere afstanden, waarbij ook regelmatig stunts en trucs worden gedaan. Skates die je bijvoorbeeld in een skateparkje gebruikt zijn inline skates. Ze zijn dus gemaakt op het uitvoeren van technische hoogstandjes en niet zozeer op het maken van de hoogste snelheid of langere afstanden.

Wat zijn skeelers?

Skeelers zijn, om in Engels termen te blijven, skates voor de langere afstanden. In de meeste gevallen heb je drie of vier wieltjes onder de schoen zitten die wat groter zijn. Ze zijn dan ook bedoeld voor het maken van snelheid en het behouden van snelheid op de lange afstand.

Inline skates vs. skeelers: verschillen en overeenkomsten

Inline speed skatesTussen inline skates en skeelers zitten een aantal verschillen, maar ook zeker overeenkomsten. Niet voor niets is het soms lastig om de twee uit elkaar te houden en de juiste skate aan te schaffen. Belangrijk gaat vooral zijn om duidelijk voor jezelf te hebben wat je wil gaan doen. Wil je graag langere afstanden afleggen? Dan zijn skeelers, in het Engels ‘inline speed skates’, de juiste keuze voor je. Ben je van plan kortere tochtjes, in bijvoorbeeld de stad, te maken of ga je lekker stunts doen in een skatepark? Dan zijn klassieke inline skates voor jou de beste keuze.

Verschillen

In het hele inline skates vs. skeelers verhaal spelen verschillen natuurlijk de grootste rol. De grootste verschillen hebben we voor je op een rij gezet:

  • Skeelers hebben een lage schoen en inline skates hebben een hoge schoen. Deze kan van softboot of hardboot zijn. De hoge schoen zorgt voor meer comfort en stevigheid bij het doen van trucjes en stunts. De lage schoen van de skeeler is vergelijkbaar met een schaats (met wieltjes eronder in plaats van ijzers).
  • De wielen van inline skates zijn vaak kleiner dan die van skeelers.
  • De wielen van skeelers zijn harder dan die van inline skates. Dit zorgt ervoor dat de wielen een hoger rolvermogen hebben en minder snel slijten. Daarentegen heb je met de zachtere wielen van inline skates meer grip.
  • De meeste skeelers hebben 3 of soms nog vier wielen, terwijl inline skates nagenoeg altijd 4 wielen hebben.
  • Met skeelers kan je grotere snelheiden behalen dan met inline skates en deze snelheid ook makkelijker vasthouden.
  • Inline skates hebben kortere frames dan skeelers, dit zorgt ervoor dat je wendbaarder bent op inline skates.
  • Bij de meeste inline skates rem je door middel van een remblok, bij een skeeler ontbreekt deze vaak en maak je gebruik van een T-Stop. 

Overeenkomsten

Tot slot de overeenkomsten tussen skeelers en inline skates. Deze zijn:

  • Beide maken gebruik van polyurethaan voor de wieltjes.
  • Als beginner die kleinere afstanden maakt en nog vooral aan het leren is maakt het niet heel veel uit welke van de twee je neemt. Voor bijvoorbeeld korte rondjes tot 10 à 15 kilometer is er overlap welke van de twee het beste is.
  • De basistechniek van skeeleren en skaten is redelijk gelijk.
Menu