Het verschil tussen skeelers en rolschaatsen

Het verschil tussen skeelers en rolschaatsen

Rolschaatsen en skeelers, de twee termen worden soms door elkaar gebruikt. Toch is dit niet juist. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen de twee. Niet alleen in hoe ze eruit zien, maar ook hoe ze worden gebruikt. Wij leggen je uit wat het verschil tussen skeelers en rolschaatsen is. We kijken daarbij naar wat rolschaatsen zijn, maar ook wat skeelers zijn en welke je nodig hebt voor wat jij wil doen.

Belangrijkste verschillen tussen skeelers en rolschaatsen

Er zitten behoorlijke verschillen tussen skeelers en rolschaatsen. Eén van de belangrijkste verschillen is hoe ze eruit zien. Waar skeelers de wielen op één rechte lijn hebben zitten de wielen bij rolschaatsen op twee rijen. Daarnaast worden skeelers voor andere activiteiten gebruikt dan rolschaatsen.

Wat zijn skeelers?

Skeelers of inline-skates zijn een soort schoenen met een frame waar een rij wielen onder zit. Deze wielen staan in een rechte lijn achter elkaar. Daarbij kan worden gekozen tussen skeelers met 3, 4 of 5 wielen. De meeste inline-skates, zeker de varianten voor beginners, hebben een remblokje aan één van de skeelers welke aan de achterkant zit. Bij skeelers voor gevorderden is deze er vaak af.

Wat zijn rolschaatsen?

Rolschaatsen hebben in tegenstelling tot skeelers twee rijen met wielen. Aan de voorkant zitten twee wielen en aan de achterkant zitten twee wielen. Doordat er twee wielen voor en twee wielen achter zit worden deze skeelers ook wel quad skates genoemd. Een ander groot verschil met inline-skates is dat het remblokje voor op de skate zit in plaats van aan de achterkant.

Waar worden skeelers en rolschaatsen voor gebruikt?

Skeelers worden over het algemeen gebruikt om lange afstanden te skeeleren. Ze zijn perfect ontworpen om hoge snelheden te bereiken. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt worden om fitter te worden. Veel mensen vallen bijvoorbeeld behoorlijk wat af door te gaan skeeleren. Ze zijn een perfecte training om sterkere beenspieren te krijgen.

Rolschaatsen worden daarentegen vooral gebruikt voor sporten op lagere snelheden. Zo worden ze soms gebruikt voor sommige dansen en andere artistieke bewegingen. Dit kan je vergelijken met kunstschaatsen. Daarnaast zijn er ook een aantal andere sporten waar rolschaatsen een rol in spelen. Denk hierbij aan roller hockey, roller derby en roller dancing.

Kiezen tussen skeelers en rolschaatsen

De keuze tussen skeelers en rolschaatsen is over het algemeen vrij eenvoudig. Dit komt doordat de verschillen behoorlijk groot zijn. Ben je nog helemaal een beginner of heb je moeite met evenwicht houden? Dan kunnen rolschaatsen een goede opstap zijn. Op die manier kan je op een zeer laagdrempelige manier kennis maken met op wieltjes blijven staan. Na verloop van tijd kan de stap naar skeelers dan altijd nog gemaakt worden.

Menu