Skeeleren na een bevalling

Skeeleren na een bevallingEen mooi rondje op de skeelers maken is een leuke en ontspannende manier om even in de frisse lucht te zijn. Zeker als je na een bevalling nog niet aan het werk bent en thuiszit, kan het erg lekker zijn om er even tussenuit te gaan met de skeelers onder. Hoewel direct skeeleren na een bevalling niet haalbaar en onverstandig is, kan het na verloop van tijd wel. Sterker nog, skeeleren na een bevalling kan een perfecte manier zijn om even naar buiten te gaan en de kleine mee te nemen.

In dit artikel leggen we je alles uit over skeeleren na een bevalling. Van wanneer het weer mag tot de voordelen voor het herstel. Daarnaast geven we je enkele tips hoe je het skeeleren na een bevalling nog leuker kan maken.

Wanneer mag je weer skeeleren na een bevalling?

Wanneer je weer mag skeeleren na een bevalling is afhankelijk van meerdere factoren. In principe mag je 6 weken na je bevalling (8 weken bij een keizersnede) weer rustig gaan beginnen met sporten. Dit geldt dus ook voor skeeleren. Bouw dit wel daadwerkelijk weer rustig op, omdat je spieren weer getraind moeten worden. Zeker als je voor de bevalling gewend was lekker fanatiek te rijden is het verstandig hier extra voorzicht mee te zijn.

Hoewel de 6 en 8 weken een vuistregel zijn kan hiervan worden afgeweken. Ieder lichaam en iedere bevalling is anders en het is belangrijk om rekening te houden met jouw lichaam en hoe het aanvoelt. Probeer dan ook goed naar je lichaam te luisteren. Bij sommige vrouwen duurt het bijvoorbeeld een halfjaar voordat ze weer kunnen gaan skeeleren. De hersteltijd duurt dan wat langer. 

Ben je er niet zeker van of je (alweer) klaar bent om op de skeelers te staan? Vraag dan je verloskundige om advies. Luister tijdens het skeeleren na een bevalling ook goed naar je lichaam. Gaat het niet meer of voelt het niet goed qua bekkenbodem en/of andere spieren in die regio, stop er dan mee en pak het later weer op. Goed herstellen staat voorop.

De voordelen van skeeleren voor je herstel

Als je gaat skeeleren na een bevalling heeft dit meerdere voordelen voor je herstel. Allereerst ben je er natuurlijk even lekker uit. De frisse lucht zorgt ervoor dat je even kan ontspannen en ook voor de kleine is wat buitenlucht goed. Mentaal kan het dus erg prettig en ontspannend werken om even de skeelers onder te binden.

Fysiek heeft skeeleren na een bevalling ook diverse voordelen. Wel is het nogmaals belangrijk om op te merken dat je dit echt rustig moet opbouwen. Zo voorkom je dat er onverhoopt complicaties ontstaan. Luister goed naar je lichaam en neem rust als dit nodig is. 

Het grootste voordeel voor je herstel is dat je met skeeleren bijna alle spieren in je lichaam traint, waaronder ook je bekkenbodemspieren. Sterker nog, skeeleren is één van de beste manieren om deze spieren aan het werk te zetten. Door dit langzaam op te bouwen went je lichaam aan meer intensiteit en kan je weer op een fitheidsniveau komen van voorheen. Daarnaast herstelt je lichaam ook sneller en beter doordat de belasting niet te groot is, maar de spieren wel gebruikt worden. Naast je bekkenbodemspieren gebruik je ook je buikspieren veel voor de balans. Dit is vaak ook een spiergroep die extra aandacht nodig heeft na een bevalling.

Tips om het skeeleren na een bevalling nog leuker te maken

Skeeleren met kind in kinderwagenGa je de skeelers weer onderbinden na een bevalling? Leuk! Hieronder nog een aantal handige tips om het skeeleren nog leuker te maken.

  • Schaf een kinderwagen om mee te sporten aan, hierbij hobbelt het minder en schieten de wieltjes niet alle kanten op. 
  • Ga je skeeleren met een kinderwagen? Bouw het rustig op en ga niet te snel, kijk wat prettig is voor jou en je kind.
  • Kies de juiste bak waar je het kind neerlegt zodat deze het minste heen en weer wordt geschud, maar ook kan genieten van de buitenwereld.
  • Probeer een rustig stuk te kiezen om te skeeleren.
  • Kies een wegdek dat zo glad mogelijk is. Dit skeelert een stuk prettig, zeker met een kinderwagen.
  • Luister goed naar je lichaam als het zwaar wordt en neem voldoende rust tussen sessies in.
Menu