Beginnen met skeeleren

beginnen met skeeleren meisje met skeelerBeginnen met skeeleren kan nogal een uitdaging zijn. Mogelijk heb je het als kind ooit gedaan en daarna nooit meer of misschien heb je nog nooit geskeelerd? Beginnen met skeeleren is ideaal als je lekker fit wil worden, wil afvallen of gewoon lekker buiten wil bewegen.

Als je voor de eerste keer gaat skeeleren kan ik voorstellen dat je met nogal wat vragen zit, want waar je moet allemaal rekening mee houden? Op deze pagina probeer ik deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Natuurlijk zal de eerste keer skeeleren met nogal wat vallen en opstaan gaan, maar na een aantal keer weet ik zeker dat je het ontzettend leuk vindt! Lees nu alles over beginnen met skeeleren!

Waar je rekening mee moet houden als je gaat beginnen met skeeleren?

Als je gaat beginnen met skeeleren zijn er nogal wat punten waar je rekening mee moet houden. Het kiezen van de juiste skeelers en natuurlijk stevige bescherming om veilig te kunnen beginnen is als eerste van belang. Hier beginnen we dan ook mee.

Daarna gaan we het hebben over de eerste keer op skeelers en de basistechniek. Hoe moet je gewoon, rechtdoor skeeleren, maar ook hoe moet je remmen en bochten maken. Het komt allemaal aan bod. Vervolgens gaan we het hebben over de verkeersregels die voor skeeleraars gelden. Zo weet je waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst de weg op gaat.

Als je weet waarmee je rekening moet houden als je gaat beginnen met skeeleren, gaan we het hebben over hoe je blessures moet voorkomen als je gaat skeeleren. Zeker als je van plan bent dit actief en regelmatig te doen. Zo blijf je gezond en haal je het maximale plezier uit het skeeleren. 

Tenslotte begin je in de meeste gevallen daarom met skeeleren. Tot slot hebben we het over waarom je gaat beginnen met skeeleren. Hierbij geven we nog een aantal handige tips en lichten we een aantal programma’s uit die je maximaal ondersteunen bij je doel!

Goede materialen kiezen als je gaat beginnen met skeeleren

Goede materialen zijn cruciaal als je gaat beginnen met skeeleren. Je kan beter wat meer geld uitgeven voor goede skeelers en bescherming dan dat je hier geld op wilt besparen. Niet alleen gaat over het algemeen de wat duurdere uitrusting langer mee doordat deze van betere kwaliteit is, het is vaak ook een stuk veiliger. Zo breekt bijvoorbeeld je polsbescherming niet direct als je valt, wat soms bij goedkopere bescherming wel kan gebeuren. Goedkoop is vaak duurkoop, vandaar dat ik je adviseer hier niet op te besparen.

De juiste skeelers kiezen

Als je materiaal gaat kopen begin je veelal met de skeelers. Hoewel je natuurlijk zal kijken naar hoe ze eruit zien, wil je vooral zeker zijn dat ze aansluiten bij jouw wensen. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten wieltjes. Daarbij gaat de ene harder dan de ander en zit er verschil in hoeveel grip ze hebben. Zeker als je begint is het van belang dit zorgvuldig te kiezen, zodat ze goed aansluiten bij je niveau.

Naast verschillende wieltjes, zit er ook verschil in skeelers qua remblokken. Skeelers voor gevorderden hebben vaak geen remblokjes, maar er zijn ook skeelers voor beginners waar deze ontbreken. Het is belangrijk om hier een goede beslissing over te nemen, omdat dit de manier waarop je remt bepaalt. Natuurlijk geven we je ook een aantal praktische tips bij het kiezen van de juiste skeelers als je gaat beginnen met skeeleren.

Verschillende soorten wieltjes

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten wieltjes. De een gaat harder dan de ander. Dit heeft onder andere te maken met grip en de grootte van het wieltje te maken. Zo zijn grotere wielen, 125 mm wielen, het snelst, maar kost het meer kracht om ze vooruit te krijgen. 90 mm, 100 mm of 110 mm zijn voor de beginner meestal de beste opties. 

Daarnaast kan je ook nog kijken naar de hardheid van de wieltjes. Hardere wieltjes gaan langer mee, maar geven weinig demping bij een slechte ondergrond. Zachte wieltjes daarentegen hebben zeer veel grip en kunnen schokken goed absorberen. Het nadeel hiervan is weer dat ze niet lang mee gaan, doordat ze een stuk sneller slijten. Als je gaat beginnen met skeeleren is het aan te raden om voor 90 mm, 100 mm of 110 mm wieltjes te gaan die wat harder zijn.

Wel of geen remblokken

Sommige skeelers hebben remblokken en andere hebben geen remblokken. Als je net gaat beginnen met skeeleren is het aan te raden om wel een remblokje te nemen. Dit is relatief de makkelijkste manier van remmen. Je kan ook kiezen voor skeelers zonder remblokje of het remblokje eraf halen. Dit verandert gelijk de manier waarop je moet remmen. In plaats met je hak te remmen, rem je met een T- of Y-stop. Hier komen we zo nog op terug.

Goede skeelers voor beginners

Wil je gaan beginnen met skeeleren, dan zijn goede skeelers cruciaal. Skeelers voor beginners hebben veelal een remblokje. Ik raad je ook aan om te beginnen met het remblokje, omdat dit de makkelijkste manier van remmen is. Zeker als je nog weinig ervaring hebt is dit ideaal. Bij onder meer Decathlon, Bol.com en Plutosport. Bij deze winkels zit je goed voor skeelers voor beginners.

beginnen met skeeleren juiste uitrustingGoede bescherming

Naast skeelers, is ook goede bescherming cruciaal als je gaat beginnen met skeeleren. Zeker in het begin zul je waarschijnlijk regelmatig vallen. Je wilt dan natuurlijk geen zwaar letsel oplopen. Ik raad je dan ook aan om de volgende uitrusting te kopen:

  • Helm
  • Polsbeschermers
  • Elleboogbeschermers
  • Kniebeschermers

Helm

Allereerst is het aanschaffen van een helm van belang. Veel recreatieve skeeleraars gebruiken geen helm als ze enige ervaring hebben, maar in het begin is het zeker aan te raden. De kans dat je dan nog met regelmaat valt is een stuk groter. Draag je een skeelerhelm en val je, dan is de kans op hersenletsel maar liefst 85% kleiner dan dat je valt zonder helm. Bij officiële, geregistreerde wedstrijden en tochten is het zelfs verplicht om een skeelerhelm te dragen. Dit geldt dus ook voor gevorderde skeeleraars.

Pols-, elleboog-, en kniebeschermers

Naast hoofdbescherming, is ook van belang om je polsen, ellebogen en knieën goed te beschermen. Dit zijn de plekken waar je vaak als eerste op terecht komt. Goede, kwalitatieve bescherming kan de ergste klap voor je opvangen. Dit vermindert aanzienlijk de kans dat je zware beschadigingen oploopt.

Waar knie- en elleboogbeschermers vaak logisch zijn, wordt nogal eens vergeten om polsbescherming te dragen. Juist deze beschermers zijn het meest van belang. Als je valt tijdens het skeeleren val je namelijk vaak voorover en in een automatische reactie probeer je de klap op te vangen met je handen/armen. Kortom, er komt vaak flink veel kracht vrij op je polsen. Om deze impact te verminderen zijn polsbeschermers cruciaal.

Goede en veilige uitrusting kopen als je gaat beginnen met skeeleren

Goede en veilige uitrusting kan je bij verschillende winkels en webshops kopen. Er zijn natuurlijk specialistische winkels en webshops voor skeelers. Online zit je dan goed bij bijvoorbeeld Onlineskateshop.nl. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je skeelers bij een grotere webshop of winkel te kopen, zoals Bol.com, Perry Sport, Decathlon of Plutosport.

De eerste keer op skeelers

De eerste keer dat je gaat skeeleren kan nogal eng zijn, omdat je niet weet wat je kan verwachten. Test, als je de skeelers online koopt, bij aankomst hoe ze zitten. Probeer rechtop te staan en klein stukje voort te bewegen, eventueel terwijl iemand je vasthoudt of je iets vasthoudt. Bijvoorbeeld een tafel, muur of ander object. Ze krijg je het eerste gevoel van hoe het is om op skeelers te staan. Koop je de skeelers in een winkel, dan kan je dit ter plekke testen.

Natuurlijk is enkel op je skeelers kunnen staan niet voldoende. Als je de eerste keer de weg op gaat wil je natuurlijk wel vooruit kunnen komen. Denk aan gewoon recht vooruit skeeleren, maar ook remmen en het maken van bochten. De basistechniek is ontzettend belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste regels volgt. Als skeeleraar behoor je namelijk tot de voetgangers en mag je niet zomaar overal skeeleren.

Basistechniek van skeeleren

De basistechniek van skeeleren bestaat uit recht vooruit skeeleren, remmen en het maken van bochten. Dit zijn de drie kernvaardigheden als je gaat beginnen met skeeleren. Ben je wat meer ervaren, dan kan je ook een keer gaan proberen om achteruit te skeeleren. Probeer dit als beginner echter nog niet en krijg eerst de basistechnieken onder de knie.

Hiervoor is het van belang dat je rechtop op je skeelers kan blijven staan. Vervolgens zorg je dat je kan rollen op de wieltjes terwijl je voortbeweegt. Oefen dit bijvoorbeeld tegen de zijkant van de muur (buiten) of naast de eettafel (binnen). Zo kom je er snel achter hoe je evenwicht moet bewaren op skeelers. Als dit je lukt ben je klaar voor de volgende stappen.

Vooruit skeeleren

Als het je lukt om rechtop op je skeelers te blijven staan, kan je beginnen met de eerste passen. De eerste stap die je zet als je begint met skeeleren is je ene been iets naar buiten te bewegen. Zet vervolgens af met de binnenkant van je wiel. Het makkelijkste is om de eerste keren te oefenen terwijl je, je kan vasthouden aan bijvoorbeeld een muur.

Lukt het je om met een been af te zetten, probeer dan je andere been erbij te betrekken. Zet deze naar de andere buitenkant en zet weer af met de binnenkant van het wiel. Probeer dit vervolgen om en om per voet. Dit is de basistechniek van vooruitgaan op skeelers. Hoe harder je druk zet tijdens het afzetten, des te harder ga je vooruit.

Bij deze techniek, val je in principe telkens op het andere been. Vandaar dat deze techniek ook wel de valbeweging wordt genoemd. 

Remmen

Remmen is natuurlijk ook cruciaal als je gaat beginnen met skeeleren. Je wilt immers goed tot stilstand komen, zonder dat je valt. Ons advies is om te beginnen met een remblokje als je voor het eerst gaat skeeleren. Vandaar dat we je de basistechniek van remmen ook uitleggen aan de hand van een skeeler met remblokje.

De techniek van remmen met een remblokje wordt ook wel een hielstop genoemd. Deze techniek begint met het recht vooruit rollen op beide skeelers. Vervolgens buig je beide knieën iets, om meer controle en balans te hebben. Ga dan omhoog met de punt van je voet waar de skeeler met remblokje aan vastzit (dit is vaak meer één been). Je zet als het ware je hiel in de grond. Op deze manier raakt het remblokje de grond en ga je vanzelf langzamer.

Hoe harder je met je hak op de grond drukt, des te krachtiger rem je. Om meer balans tijdens het remmen te houden is het verstandig om je armen recht naar voren te houden of op een andere manier die voor jou goed werkt. Je armen direct naast je lichaam houden zorgt er in ieder geval voor dat je weinig balans hebt en je sneller kan vallen. Zeker als je hard moet remmen. Zorg er daarnaast altijd voor dat je andere skeeler gewoon op de grond blijft. Til je deze op, dan raak je uit balans en val je sneller. Daarnaast rem je niet sneller als deze skeeler los is.

beginnen met skeeleren kind op skeelerBochten maken op skeelers

Als je snelheid kan maken met de valbeweging en vervolgens goed kan remmen, is het tijd om bochten te gaan maken. Helaas is geen enkele weg continue rechtdoor en zal je vroeg of laat een bocht tegenkomen. Goed bochten kunnen maken is dan cruciaal.

Bochten maken op skeelers is relatief eenvoudig. Hierbij behandelen we de makkelijkste manier van een bocht maken en niet bijvoorbeeld pootje over. Daar lees je meer over op de pagina over bochten maken op skeelers. Dit is echter een techniek die voor meer gevorderde skeeleraars is.

De basis van bochten maken op skeelers begint bij het afremmen als je een bocht nadert. Je hoeft niet helemaal tot stilstand te komen, maar op volle snelheid een bocht maken kan erg lastig zijn. Zeker in het begin. Als je bij de bocht bent aangekomen zet je het been dat het dichtst bij de bocht is schuiner af. Bij een bocht naar links dus je linkerbeen en bij een bocht naar rechts je rechterbeen.

Met het andere been ga je gewoon rechtdoor, maar het afzetbeen zet je schuiner neer. Steeds een slag verder, totdat je door de bocht heen bent. Je kan dan weer gewoon rechtdoor skeeleren. Als je gaat beginnen met skeeleren is het goed om hier eerst mee te oefenen voor je echt langere afstanden gaat rijden of op onbekend terrein komt. Zo weet je precies wat je moet doen als je bij een bocht aankomt.

De verkeersregels voor skeeleraars

Als skeeleraar is het natuurlijk belangrijk om te weten aan welke verkeersregels je moet voldoen. De wet stelt dat skeeleraars gelijk staan aan voetgangers en dus gelden dezelfde regels en wetten voor skeeleraars als voor voetgangers. Concreet houdt dit in dat je als skeeleraar op de stoep of het voetpad moet skeeleren als dit mogelijk is. Daarnaast is ook het fietspad toegestaan. Is geen van deze opties mogelijk, pas dan mag je op de openbare weg skeeleren.

In praktijk is dit niet altijd haalbaar. Zo kan een voetpad ook een zandpad zijn. Skeeleren gaat dan natuurlijk niet en dus kan je er dan ook voor kiezen om op het fietspad of de openbare weg te skeeleren. Ditzelfde is van toepassing als de stoep bijvoorbeeld ontzettend scheef is en skeeleren bijna onmogelijk is.

Mocht je op de openbare weg skeeleren, let dan goed op je eigen veiligheid. Veel mensen die niet skeeleren, weten niet hoe dit in zijn werk gaat of wat ze kunnen verwachten. Daarbij ben je ook niet altijd goed zichtbaar. Zorg er dan ook voor dat je bijvoorbeeld een lichtband of reflecterende banden om je arm hebt of op je kleding hebt zitten. Hoewel dit niet verplicht is, zorg je er wel voor dat je een stuk beter zichtbaar bent en dus veiliger kan skeeleren.

Blessures voorkomen

Als je gaat beginnen met skeeleren gebeurt het snel dat je helemaal opgaat in de sport en bij elke zonnestraal lekker de skeelers onder doet. Niet gek en hartstikke leuk, maar let op dat je geen blessures oploopt door je enthousiasme. Met skeeleren gebruik je bijna elke spier in je lichaam en het kan zo zijn dat niet elke spier goed getraind is. Het is dan ook aan te raden om naast skeeleren ook te zorgen dat je hele lichaam in vorm is of komt.

Naast algehele fitheid is het ook belangrijk dat je een goede warming-up doet voordat je gaat skeeleren. Na afloop is een cooling-down van belang. Dit kunnen wat rek en strek oefeningen zijn, maar het kan ook zo zijn dat je rustig begint met skeeleren voordat je vol tempo rijdt. Daarnaast rijd je de laatste kilometers weer rustig uit.

Natuurlijk is het materiaal ook cruciaal. Goede bescherming voorkomt dat je blessures oploopt door een val, denk aan een hersenschudding of kapotte knieën. Ook een goede pasvorm van de skeelers is natuurlijk belangrijk. Mocht je vallen, dan is het altijd beter om in de berm of het gras te vallen, dan op steen. Als dit kan probeer dan hierop terecht te komen.

Tot slot is ook je techniek cruciaal. Een goede houding en techniek zorgt ervoor dat je soepel kan rijden en dat je lichaam niet in een onnatuurlijke positie terecht komt en moet corrigeren. Oefen dus eerst de juiste techniek van skeeleren. Zeker voordat je op volle snelheid gaat.

Waarom ga je skeeleren?

De meeste mensen gaan niet alleen skeeleren omdat ze het enkel leuk vinden, er hangt vaak nog een doel aan. Denk aan afvallen of het opbouwen van conditie. Misschien wil je op termijn zelfs meedoen met een wedstrijd? 

Er kunnen tal van redenen zijn, maar het is belangrijk om te weten waarom je gaat skeeleren. Hier kan je jouw manier van rijden op aanpassen. Je kan ook aanvullende trainingsprogramma’s oppakken of een bepaald dieet volgen om sneller jouw doel te bereiken. Zeker als je wilt afvallen of fitter wilt worden door middel van skeeleren, is het goed om dit als een bouwsteen in een groter geheel te zien.

Skeeleren om af te vallen

Als je gaat beginnen met skeeleren om af te vallen is het van belang dat je ook goed eet of misschien wel een dieet volgt. Dit is vaak de grootste stap in je afvalproces. Skeeleren als activiteit kan dan een goede aanvulling zijn, waar je gemiddeld zo’n 150 calorieën per kwartier mee kan verbranden. Dit is natuurlijk wel per persoon verschillend.

Een goede manier om af te vallen door middel van skeeleren is HIIT. Dit staat voor High Intensity Interval Training. Deze vorm van trainen kan je met bijna elke individuele sport toepassen. Bij skeeleren ziet dit er als volgt uit: skeeler 1 minuut op maximale snelheid, rijd daarna op een gemoedelijk tempo 2 minuten door. Dit herhaal je voor een bepaalde tijd. Deze techniek is bewezen als één van de beste manieren van sporten als je wilt afvallen.

Skeeleren om conditie op te bouwen of op peil te houden

Als je gaat beginnen met skeeleren om je conditie op peil te houden of juist een betere conditie op te bouwen, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Naast een juiste voeding of aanvullende training, kan je met skeeleren tal van kanten uit. Zo kan je ervoor kiezen om, evenals bij afvallen, te gaan voor HIIT. Er zijn echter meer opties.

Wil je bijvoorbeeld conditie opbouwen om activiteiten langer vol te houden, dan kan je ervoor kiezen om steeds langere afstanden te skeeleren. Elke keer een kilometer of twee kilometer zorgt ervoor dat je op termijn een ijzersterke conditie opbouwt. Je kan dit ook weer combineren met HIIT.

Stel je traint 3 dagen in de week. Op maandag rijd je een afstand van 20 kilometer aan één stuk door op een vast tempo. Op woensdag rijd je vervolgens dezelfde afstand, maar nu met korte afstanden op hoge intensiteit. Op zaterdag rijd je de laatste ronde van de week. Wederom doe je dezelfde afstand en ga je voor HIIT. Je kiest nu alleen voor een kortere rustperiode. Vervolgens begin je op maandag weer aan een langere afstand en herhaal je de cirkel. Op die manier bouw je snel conditie opbouw. Ideaal als je net gaat beginnen met skeeleren!af

Menu