Een skeelerhelm is een cruciaal onderdeel van een goede, volwaardige set skeelerbescherming. Hoewel je vaak ziet dat recreanten een helm niet dragen, is dit zeer onverstandig om te doen. Door de snelheden die je kan bereiken kan een eventuele val op het hoofd voor heftige, permanente schade zorgen. Niet voor niets zijn helmen bij officiële wedstrijden verplicht. Daarbij moet de helm natuurlijk wel van de juiste kwaliteit zijn. Alles over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een skeelerhelm leggen we je in dit artikel uit!
Inhoudsopgave
Waarom een skeelerhelm nodig?
Veel mensen vragen zich nog steeds af waarom ze eigenlijk een helm tijdens het skeeleren nodig hebben. Vaak vinden ze deze niet lekker zitten of denken ze dat hen toch niets overkomt. Helaas blijkt te vaak het tegendeel waar te zijn. Een goede skeelerhelm kan letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood (of blijvende hersenschade).
Voor ons is het aanschaffen van een stevige, kwalitatieve skeelerhelm dan ook vanzelfsprekend. Gelukkig niet alleen volgens ons. Het is niet zonder reden dat een skeelerhelm verplicht is om te dragen tijdens officiële skeelerevenementen als wedstrijden en toernooien. Zelfs een lichte klap op het hoofd kan namelijk al voor schade zorgen. Denk hierbij aan een hersenschudding of nare verwondingen. Met een skeelerhelm beperk je deze kans enorm. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een skeelerhelm het risico op hoofd- en hersenletsel met 63 tot 85% kan verminderen.
Direct vervangen bij een val
Om veiligheid te kunnen garanderen is het belangrijk dat je een skeelerhelm bij een val bijna direct vervangt. Hoewel het misschien lijkt dat er geen schade is na een val, kunnen er aan de binnenkant scheurtjes ontstaan. De helm biedt dan onvoldoende bescherming. In principe is het advies dan ook om na elke val waarbij de helm de grond raakt deze te vervangen. Twijfel je eraan of de binnenkant kapot is gegaan en je de helm moet vervangen? Neem contact op met de fabrikant van de helm. Die kan je vaak precies vertellen wat het beste is om te doen in jouw situatie.
Waar moet een goede skeelerhelm aan voldoen?
Als je een skeelerhelm gaat kopen wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat deze voldoende bescherming biedt bij een eventuele val. Er zijn dan ook verschillende punten waar je op moeten letten bij het kopen van een skeelerhelm, zowel voor jezelf als voor kinderen.
Allereerst dient de helm aan de juiste norm te voldoen. Hiervoor dient een helm getest te worden. Let er bij het kopen van de helm op dat deze voldoet aan de EN 1078-norm. Dit staat standaard vermeld op of in de helm en ook vaak bij de productinformatie. Indien de helm aan deze norm voldoet, dan is het veilig om ermee de weg op te gaan.
Een ander belangrijk punt is de pasvorm. Een helm die los zit kan verschuiven en van je hoofd vallen bij een val. Deze biedt dan geen of onvoldoende bescherming. Natuurlijk moet een helm niet je hoofd afknellen, dat zit weer niet comfortabel. Zorg er bij de aanschaf dan ook voor dat de helm goed, strak om het hoofd zit, maar nog wel comfortabel genoeg dat je er geen last van hebt.
De meest gangbare maten voor helmen zijn S, M, L en XL. Je kan hierbij als vuistregel aanhouden dat iemand met een hoofdomtrek van 55 à 56 centimeter maat S heeft, 57 à 58 centimeter is maat M, 59 à 60 centimeter is maat L en 61 à 62 centimeter is XL.