Als je gaat beginnen met skeeleren is één van de eerste dingen die je nodig hebt een goede set bescherming. Onderdeel hiervan is een goed paar kniebeschermers. Hiermee verklein je de kans dat je knieën grote schade oplopen. Hierbij kan je denken aan een gebroken knie, maar ook een nare wond. Doordat je veelal naar voren valt zijn je knieën één van de eerste plekken waarmee je lichaam in contact komt met de grond. Een goed paar kniebeschermers is dus geen overbodige luxe. Wij leggen je uit waar goede kniebeschermers aan voldoen, maar ook waarom ze precies zo belangrijk zijn.
Inhoudsopgave
Het belang van goede kniebeschermers
Wie zo nu en dan skeelert of anderen ziet skeeleren zal één ding opvallen: als iemand valt is dit meestal voorover. Dit komt onder meer door de snelheid waarmee je gaat, maar ook de houding die iemand heeft tijdens het skeeleren. Voorover vallen is overigens ook aan te raden als je bijvoorbeeld je evenwicht niet kan houden. Je hebt daarmee de meeste controle over je val en de kans op ernstige schade is zo klein mogelijk.
Doordat je in de meeste gevallen voorover valt zijn één van de eerste lichaamsdelen waarmee je contact maakt de grond je knieën. Daarnaast zijn ook je handen en armen een deel waarmee je vaak je val opvangt, vandaar dat goede polsbeschermers ook belangrijk zijn. Je zal niet de eerste zijn die zijn knieën breekt tijdens een val met skeeleren. Overigens zijn andere blessures waarbij het risico groot is dat je jouw knieën openhaalt ook niet fijn. Vandaar dat een goed paar kniebeschermers enorm belangrijk zijn tijdens het skeeleren.
Goede kniebeschermers
Goede kniebeschermers voor het skeeleren zijn afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn namelijk vrij goedkope beschermers, maar ook behoorlijk prijzige. Het verschil hiertussen leggen we je zo uit. Je weet dan ook een stuk beter welke bij jou past. Goedkoper wil in dit geval namelijk niet zeggen dat ze per se heel slecht zijn of geen bescherming bieden.
De kniebeschermers die wij aanraden bestaan bijna standaard uit een soort van stoffen kous die je om je been schuift tot je kniehoogte. Aan de binnenkant van de beschermer zit een stuk schuim ter comfort en bescherming. Aan de buitenkant en soms aan de zijkanten zit een stuk hard plastic, ook wel een schelp genoemd. Met klittenband bind je de beschermer om je knie heen. De plastic schelp aan de buitenkant vangt, samen met het schuim, de klap op. Hoewel dit niet altijd even comfortabel zit is het een prettiger idee dat de schelp breekt in plaats van je knie.
Goedkope vs. dure kniebeschermers
Als je jouw beschermset gaat kopen zul je zien dat kniebeschermers voor tijdens het skeeleren behoorlijk in prijs kunnen verschillen. Prijsverschillen van €10 tot €100 zijn vrij normaal hierbij. Deze prijsverschillen zitten met name in de mate van bescherming en voor wie ze bedoeld zijn.
Goedkopere kniebeschermers hebben vaak een standaard schuimlaag en een harde buitenkant van plastic. De bescherming die deze kniebeschermers bieden is vaak voldoende voor kinderen en beginners.
Duurdere beschermers daarentegen hebben vaak een dubbele schuimlaag en hebben ergonomische schelpen aan de buitenkant. Veelal zijn deze ook te vervangen en te verplaatsen, afhankelijk van iemands persoonlijke voorkeuren. Daarnaast zit er vaak bescherming aan de voor- en zijkant van de kniebeschermer in plaats van enkel voor. Deze zijn aan te raden als je gevorderd bent of op professioneel niveau skeelert, omdat de bescherming aanzienlijk beter is.
Kniebeschermers voor skeeleren kopen
Kniebeschermers voor het skeeleren kopen kan bij tal van winkels en webshops. De meeste winkels en webshops die ook skeelers verkopen, verkopen ook bijpassende bescherming. Hierbij zit er vaak wel verschil in het aanbod. Meer algemene (sport)winkels en webshops hebben vaak de wat goedkopere uitvoeringen voor beginners en recreanten. Hierbij kan je denken aan Decathlon, Bol.com, Perry Sport en Oomssports.nl. Wil je hoogwaardige, topkwaliteit kniebeschermers? Dan zit je goed onder meer Onlineskateshop.nl en Plutosport.nl.