Welke helm heb je nodig bij het skeeleren?

Welke helm heb je nodig bij het skeelerenDat een skeelerhelm van belang is tijdens het skeeleren hoeven we je als het goed is niet uit te leggen. Het is een cruciaal onderdeel van je bescherming, omdat een val op je hoofd voor nogal wat schade kan zorgen. Zowel op de korte als de lange termijn. Welke helm je nodig hebt bij het skeeleren verschilt echter nogal. Zowel professionals als recreanten moeten een helm dragen, maar er zitten nogal wat verschillen tussen soorten helmen. Daarnaast ligt het er ook aan hoe je skeelert welke helm je nodig hebt. In deze blog behandelen we dan ook de vraag welke helm heb je nodig bij het skeeleren? Laten we er gelijk induiken!

Het belang van een skeelerhelm

In principe verwachten we dat we niet hoeven uit te leggen wat het belang van een skeelerhelm is. Hoewel een helm tijdens het skeeleren niet officieel verplicht is als je voor jezelf een plezier rondje maakt, is dit wel het geval tijdens officiële wedstrijden van de bond. Dit is niet zonder reden. Het dragen van een helm kan de kans op hersenletsel namelijk met 85% kans verminderen. Meer dan genoeg reden dus om gewoon een goede helm voor het skeeleren aan te schaffen.

Welke soorten helmen zijn er?

ValhelmEr zijn verschillende soorten helmen die je kan kiezen voor het skeeleren. Deze zijn in principe allemaal geschikt om te gebruiken, maar het is afhankelijk van je eigen voorkeur welke je het prettigst vindt. Je kan hierbij kiezen uit:

  • Valhelmen
  • Open helmen

Wat is een valhelm?

Een valhelm of beschermhelm is een veelal dichte helm die gebruikt wordt door BMX’ers en skaters, veelal in situaties waarin het niet gaat om het maken van lange afstanden. Denk dus aan stuntskaters. Een valhelm is vrij robuust en herken je aan de wat rondere vorm, zonder gaten erin. 

Wat is een open helm?

Meisjes met open helmenEen open helm is een helm met gaten erin, vaak worden deze helmen ook gebruikt door wielrenners. Ze zijn vooral prettig voor skeeleraars die mooie afstanden willen maken. Het grootste voordeel van dit type helm is dat ze meer lucht doorlaten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gaat zweten op je hoofd en het wat koeler blijft. Zeker op een mooie, warme zomerdag is dit wel zo prettig.

Open helmen zijn overigens niet minder veilig dan valhelmen, ook al lijkt dit wel zo doordat ze niet helemaal gesloten zijn. Wel is het zo dat valhelmen een stuk robuuster zijn. Dit is ook logisch, omdat je tijdens het stuntskaten sneller en anders op je hoofd terecht kan komen. Over het algemeen zijn open helmen, of wielerhelmen, prettiger om mee te skeeleren. Niet alleen vanwege de frisse en koele lucht, maar ook omdat ze vaak net iets lekkerder zitten.

Welke helm is het beste voor tijdens het skeeleren?

Welke helm het beste is voor tijdens het skeeleren is niet zo zwart-wit. Belangrijkste is dat je de helm kiest voor wat je gaat doen. Ga je stuntskaten dan zijn valhelmen beter, ga je lange afstanden skeeleren dan kies je eerder voor open helmen. Belangrijkste is de pasvorm. Deze moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Daarbij is ook het comfort van belang en hoe makkelijk je de helm kan verstellen. Zit dit allemaal goed en voelt de helm prettig aan, dan zit je goed. 

Let ook op het juiste keurmerk. Dan weet je dat de helm voldoet aan de juiste standaarden qua veiligheid. Goedkope helmen uit bijvoorbeeld China hebben deze keurmerken vaak niet.

Aan welke veiligheidsvoorschriften moet je helm voldoen?

Een helm voor het skeeleren moet in Nederland voldoen aan het EN 1078 keurmerk. Alleen helmen die aan deze veiligheidsstandaard voldoen mogen officieel verkocht worden in Nederland en worden gezien als voldoende beschermend.

Belangrijk: vervang je helm tijdig

Comfort, de juiste maat, aanpasbaarheid en de juiste veiligheidsnormen zijn allemaal belangrijke elementen, maar het is ook belangrijk om je helm tijdig te vervangen. Hoe prettig deze misschien ook nog zit. Ben je bijvoorbeeld gevallen dan moet je deze eigenlijk al vervangen, omdat deze van binnen kapot kan zijn. Daarnaast moet je, ook als je niet valt, je helm na zo’n 3 tot 5 jaar vervangen. Het materiaal kan namelijk ook kapot gaan met de tijd. Vergeet dit niet, omdat je alleen zo je eigen veiligheid kan garanderen.

Welke helm heb je nodig?

Welke helm je nodig hebt is vooral afhankelijk van wat je wil gaan doen. Wil je lekker in het skatepark bij je in de buurt wat stunts uitvoeren? Dan raden we je aan om een valhelm te kiezen. Ga je lange afstanden skeeleren en uitgebreide tochten maken? Ga dan voor een open helm, omdat deze dan veel meer comfort biedt. In het skatehelmen assortiment van Bol.com hebben ze een ruim assortiment van beide helmen. Daarnaast heeft ook Onlineskateshop.nl een ruime collectie valhelmen en open helmen voor heren, dames en kinderen!

Menu