Hoe leer je skeeleren?

Hoe leer je skeeleren

Als je nog nooit hebt geskeelerd of het al ontzettend lang niet hebt gedaan, kan het eng zijn om de eerste keer (weer) de skeelers onder te binden en te gaan skeeleren. Met name als je het nog nooit gedaan hebt kan je jezelf misschien afvragen waar je aan begonnen bent, want hoe leer je skeeleren? Geen nood, het is gelukkig een stuk minder lastig dan het op het eerste oog misschien lijkt.

Er zijn een aantal aspecten die belangrijk zijn als je voor de eerste keer gaat skeeleren. Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Het juiste materiaal maakt al een groot verschil. Dan volgt de vraag: “hoe leer je skeeleren?”, zeker als je deze nog nooit aan hebt gehad. Wij nemen je stap voor stap mee om deze vraag te beantwoorden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is helemaal van toepassing op de eerste keer skeeleren. In dit geval gaat het dan met name om het aanschaffen van het juiste materiaal en de keuze waar je voor de eerste keer gaat skeeleren. Laten we het eerst hebben over de materiaalkeuze.

Goed materiaal is cruciaal als je gaat skeeleren. Natuurlijk heb je de juiste skeelers nodig. Hoewel de meeste skeelers unisex zijn en het verschil met name in de maat zit, zijn er ook speciale dames skeelers. Deze zijn vaak iets smaller en kunnen dus net iets prettiger zitten. Dit is echter een persoonlijke voorkeur. Naast goede skeelers is het ook belangrijk om de juiste skeeler bescherming aan te schaffen. Zo weet je zeker dat als je valt, je goed beschermd bent. 

Leren remmen

Heb je de juiste materialen? Dan ben je bijna klaar om de eerste keer de weg op te gaan. Oefen eerst op een pleintje of in de tuin hoe je moet remmen. Dit kan op verschillende manieren. Oefen met welke techniek jij het prettigst vindt. Als je dit onder de knie hebt, dan ben je klaar om je eerste meters op de openbare weg te maken.

De eerste keer op skeelers

De eerste keer de weg op gaan op skeelers kan nogal eng zijn. Je bent dan namelijk onderdeel van het verkeer en andere weggebruikers weten niet hoe goed je al kan skeeleren. Daarom is het vooral belangrijk eerst te leren remmen. Ga je eenmaal de weg op, begin dan rustig. Pas voor pas. De eerste keer een half uurtje is meer dan voldoende. Zo leer je de basistechniek en kunnen je benen wennen aan de beweging.

Daarnaast is het makkelijkste om te beginnen tegen de wind in. Zo maak je het jezelf makkelijk op de terugweg. Je weet nooit hoe goed je benen het de eerste keer houden en met de wind in je rug terug skeeleren is dan een stuk makkelijker. Vergeet daarnaast ook niet om voldoende water mee te nemen, zodat je goed gehydrateerd blijft.

Leren skeeleren

Het skeeleren opbouwen

Goed leren skeeleren zit hem in oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je lichaam zal gewend moeten raken aan de beweging. Zeker als je langere tochten wil maken is het aan te raden hier langzaam naartoe op te bouwen. Zo voorkom je dat je benen ineens verzuren. Door met vrienden te gaan skeeleren is het vaak makkelijker om ermee bezig te blijven. Daarnaast kunnen verschillende gebieden ook helpen. Zoek dus mooie stukken weg in de buurt uit waar je een lekker rondje kan maken. Je gaat zien dat hoe vaker je het doet, des te makkelijker het gaat.

Waar kan je goed leren skeeleren?

Het makkelijkste is om te leren skeeleren op een zo vlak mogelijke weg. In veel polders zit je dus goed. Hier bestaat de weg vaak uit grote betonblokken die erg glad zijn. Je kan hier goed tempo maken. Een mooi, vlak stuk asfalt is ook ideaal. Voorkom klinkers of een stoep met standaard tegels. Dit is vaak een stuk lastiger door de ongelijkheid in de weg.

Hoe leer je skeeleren als beginner?

Heb je nog nooit geskeelerd en wil je ermee beginnen? Lees dan onze gids beginnen met skeeleren voor een compleet beeld van waar je allemaal rekening mee moet houden. Van skeelers tot het voorkomen van blessures en van uitrusting tot techniek, alles komt voorbij!

Menu