Aan welke kant van de weg moet je skeeleren?

Wie gaat skeeleren moet zich aan verschillende regels houden. Eén van deze regels is aan welke kant van de weg je moet skeeleren. Als skeeleraar val je onder de voetgangers. Dit betekent dus dat je tijdens het skeeleren je de regels moet volgen die voor voetgangers gelden. Wij leggen je precies uit aan welke kant van de weg je moet skeeleren en welke andere regels je moet volgen.

Aan welke kant van de weg moet je skeeleren

Wie vallen er onder skeeleraars?

Als skeeleraar val je dus onder de voetgangers, maar welke materialen met wieltjes vallen onder skeeleraars? Een belangrijke vraag om te weten aan welke regels jij je moet houden. Kort gezegd valt elk materiaal op wieltjes dat geen motorische aandrijving heeft onder deze noemer. Dit betekent dus dat als je met één van de volgende materialen de weg op gaat, je de regels voor voetgangers dient te volgen:

  • Skates
  • Skeelers
  • Inline skates
  • Rolschaatsen

Daarnaast vallen ook andere materialen met wieltjes onder dezelfde regels, zoals steps en skateboards. Het is overigens verboden om de openbare weg op te gaan met een gemotoriseerd skateboard. Meer hierover vind je op de pagina met verkeersregels voor skaters van de Rijksoverheid.

Waar mag je skeeleren of skaten?

Skeeleren aan de goede kant van de wegNu je weet onder welke regels je valt is het belangrijk om te weten waar je mag skeeleren en skaten. Dit zijn in principe de volgende plekken:

  • De stoep
  • Het voetpad
  • Het fietspad

Mocht één van deze drie niet aanwezig zijn, dan mag je op de rijbaan rijden. Het betekent overigens niet dat bovenstaande plekken in die volgorde moeten worden opgevolgd. 

Door de snelheid die je met skeeleren kan maken kan het onpraktisch en zelfs gevaarlijk zijn om op een stoep of voetpad te rijden. Aan de andere kant kan het als beginnende skeeleraar weer gevaarlijk zijn om op het fietspad te skeeleren, zeker als je nog wat instabiel bent of erg langzaam gaat. Schat dus goed voor jezelf in wat de juiste plek voor jou is om te skaten op de openbare weg.

Aan welke kant van de weg moet je skeeleren?

Nu je weet dat je als skeeleraar wettelijk gezien een voetganger bent, gelden ook dezelfde regels hiervoor. Dit betekent dat er geen officiële verkeersregels zijn die bepalen aan welke kant van de weg je moet skeeleren (of lopen). Voor fietsers gelden hier wel regels voor, het is dus belangrijk hier goed van op de hoogte te zijn. Zo breng je jezelf en anderen niet onnodig in gevaar en weet je wat je kan verwachten. Als skeeleraar op het fietspad ben je toch als het ware ‘te gast’.

Voor wandelaars is het advies vaak om buiten de bebouwde kom en op brede en tweezijdige fietspaden tegen het verkeer in te rijden, dus aan de linkerkant van de weg. Op die manier zie je tegemoetkomend verkeer beter en tijdiger aankomen. Hierdoor kan niet alleen jij, maar ook de tegenligger beter anticiperen op de situatie. Komt er een smalle bocht aan waarbij je de binnenbocht gaat hebben, dan is het advies wel om even naar de andere kant te gaan om meer overzicht te hebben. 

Bij smalle fietspaden of fietspaden die eenzijdig zijn is het beter om rechts te houden. Voor fietsers geldt dat ze zoveel mogelijk rechts moeten houden. Ben je een ervaren skeeleraar en ga je even snel als de gemiddelde fietser, dan kan het verstandig zijn om deze regels te volgen. Op die manier voorkom je dat je op hoge snelheid recht op een tegenligger afrijdt.

Tips om veilig op de openbare weg te skeeleren

Nu je weet aan welke regels je dient te houden als skeeleraar en aan welke kant van de weg je moet skeeleren, kan je in principe veilig de openbare weg op. Wil je helemaal zeker zijn van een zo veilig mogelijk skeeler ervaring? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet die het skeeleren op de openbare weg nog veiliger maken:

  • Draag altijd een skeelerhelm van goede kwaliteit, een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Heb je mobiel niet in je hand als je rijdt, zo voorkom je afleiding en ongelukken.
  • Ken je plek en vergeet niet dat je ‘te gast’ bent, eigen de weg dus niet op.
  • Vrij logisch, maar volg de regels die voor jou gelden en eigen je niet de regels van fietsers of andere bestuurders toe.
  • Stunts en trucjes doe je op een skeelerbaan en en niet op de openbare weg.
  • Steek je hand uit als je gaat afslaan of een bocht maakt, zo weten andere weggebruikers wat ze kunnen verwachten.
Menu